Slott och borg-rundan

Uppdaterad: Oktober 2020

 

Öland är ön där du ständigt kan uppleva historiens vingslag. Fornborgar, gravsättningar, odlingslandskap, bebyggelse och väderkvarnar. Vida konsthall, Sollidens Slott, Borgholms slott, Ölands Museum Himmelsberga och Eketorps Borg, har alla öppet in i september. Dessutom finns fornborgar i exempelvis Ismanstorp och Gråborg, ständigt öppna för besökare. Passa på att göra ett eller flera stopp med ett café- eller restaurangbesök på vägen.
 

ismanstorps borg

 

ISMANTORPS BORG
Alltid öppet och tillgängligt
Hitta till Ismantorps borgväg 1, Borgholm

Ismantorps borg är den bäst bevarade fornborgen på Öland. Här kan du vandra omkring bland de 95 husgrunderna och känna historien runt omkring dig. Borgen har en diameter på 127 meter och en höjd på 2,5 meter. Vid utgrävningar har få fynd gjorts, vilket tyder på att borgen aldrig varit permanent bebodd och kanske var den heller aldrig en försvarsborg. För barnfamiljer är borgen perfekt för kurragömmalek.
 

 

GRÅBORG
Alltid öppet och tillgängligt
Hitta till Gråborg, Färjestaden

Gråborg är Ölands största fornborg och även en av Sveriges största anläggningar i sitt slag, med en yta på 210x160 meter och en murhöjd på 4-7 meter. Borgen anlades under järnåldern och användes som försvarsanläggning fram till 1677 i kriget mot danskarna. Gå in genom den välvda portalen och upplev den stora cirkelformade innergården. Passa på att ta med dig fikakorgen och stanna upp en stund i de välbevarade omgivningarna.

Foto: Krister Blomberg

SANDBY BORG
Alltid öppet och tillgängligt
Hitta till Sanby borg, Södra Sandby

På Öland finns ett femtontal fornborgar från järnåldern. Utgrävningar i Sandby borg vittnar om att detta är en plats med en fasansfull historia. För omkring 1 500 år sedan föll invånarna i borgen offer för en brutal massaker, något som upptäcktes för bara några år sedan. Sandby borg är den enda av de öländska borgarna som ligger precis invid strandkanten, och även om du inte kan se så mycket av borgen, förutom den nerfallna muren, är det en spännande plats att vistas på ändå. Vill du uppleva och se hur borgen sett ut kan du besöka den rekonstruerade Eketorps borg, som var samtida med Sandby borg och som är mycket lik denna till utseende och planlösning. Fynden från utgrävningarna i Sandby borg är utställda på Kalmar läns museum.
 

 

EKETORPS BORG
Öppet i oktober fre - lör 10-15.
Fr. o. m. november är borgen öppen och tillgälig. Butik, museum och servering stängt.
Hitta till Eketorps Borg, Degerhamn

Mitt i det öländska världsarvet möts både järnålder och medeltid. Den återuppbyggda fornborgen är den enda i sitt slag och en riktig upplevelse att besöka. Speja ut över vidderna från borgmuren, besök utställningarna eller prova på medeltida lek och spel.

 

SLOTT & BORG-RUNDAN PÅ GOOGLE MAPS
Ta del av Slott & Borg-rundan på kartan och utifrån den skapa din egen rutt mellan öns slott och borgar.
Se hela Slott & Borg-rundan på Google Maps här.

 

AVSTICKARE:
BYGG ETT SLOTT

Strandsäsongen är ännu inte slut. Utmana dig och bygg ett sandslott vid någon av Ölands alla fina sandstränder. Bäst sandkorn, för riktigt stora och hållbara byggen, finns enligt sandslottskonstnären Claes Williamsson vid Köpingsviks strand. Du kan ta del av bygget av sommarens senaste konstverk här. Se klippet här!
 

Ansvarsfull & omtänksam vår!


Här har vi samlat tips på upplevelser för alla sinnen, som är anpassade för att du ska känna dig trygg under din vistelse på Öland. Vi har fått förtroendet, att med ansvar och omtänksamhet, resa inom Sverige. Vi vill därför påminna om vikten av att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och bara resa om du känner dig fullt frisk.

Tack för att du hjälper till att minska smittspridningen.
Välkommen till en ansvarsfull och omtänksam vår hos oss på Öland!