Pumparundan

Publicerad: september 2020

 

Nu är luften frisk, lugnet och stillheten börjar sprida sig över ön. Den gyllene årstiden infinner sig. Det sker inte vid något datum utan följer naturen och dess skiftningar. När lantbrukarna tagit hem den tredje skörden, när kalvarna inte längre är ystra utan har vuxit till sig efter en lång sommars betande av frodigt gräs, när sädesfälten inte längre böljar av solgul raps utan gyllene ax av korn, råg eller havre; då har vi den gyllene årstiden. I september skördas pumporna, som planterades i maj. Ta en tur runt om på ön. Här hittar du dekorativa och ätliga pumpor i alla möjliga former, färger och storlekar. Och du, glöm inte att utbudet är större än det vi tipsar om. Fler ställen som säljer pumor hittar du här - på Ölands Skördefests hemsida.

 

BOMANS TORGHANDEL
Öppet tis-lör 8-18
Hitta till Borgholms Torg

Sedan 1972 finns Bomans på torget i Borgholm. Det är en omtyckt samlingspunkt i staden och här säljer de bär, grönsaker och andra skördeprodukter från Ölandsodlare. Passa även på att köpa med dig hem en fin pumpa härifrån. Välj bland många olika sorter, färger och former.
 

 

ERIKSSONS PUMPOR, TÄVELSRUM
Öppet dagligen med självbetjäning
Hitta till Tävelsrum 127, Färjestaden.

I Tävelsrum, öster om Kåtorp på väg mot Gårdby, finns både mindre prydnadspumpor och större pumpor. Pumporna presenteras på gårdens stenmur och du inhandlar dem genom självbetjäning.
 

 

PUMPAKUNGEN, ERIKSÖRE
Öppet dagligen med självbetjäning
Hitta till Eriksöre Bygata 21, Färjestaden.

Pumpakungen, Jonas Nilsson, är en av Sveriges största odlare av halloweenpumpor och mindre prydnadspumpor. Odlingen har bedrivits i större skala sedan 1999. I år odlas ett femtiotal olika sorter på sammanlagt cirka fyra hektar. Från och med slutet av augusti plockas pumporna in i lador och du som kund kan välja bland många olika sorter. Här finns även potatis och lök till försäljning.

 

PUMPAHUSET, ERIKSÖRE
Öppet dagligen 9-19 med självbetjäning
Hitta till Eriksöre Bygata, Färjestaden.

På Eriksöre bygata ligger Pumpahuset med ett brett sortiment av både mat- och prydnadspumpor. Här kan du välja bland pumpor i alla modeller, färger, former och storlekar.

 

ALBRUNNA PUMPOR
Öppet dagligen
Hitta till Albrunna 151, Degerhamn

I Albrunna erbjuds ett stort sortiment av både mat- och prydnadspumpor. Här finns även lök och potatis, allt handplockat från gårdens egna odlingar. En nyhet för i år är även prydnadsmajs.

 

FLER BUTIKER & GÅRDAR SOM SÄLJER PUMPOR:
Du hittar även pumpor till försäljning hos Pumpahuset i Löttorp, Källa gårdsbutik i Källa, ICA i Källa, ICA i Köpingsvik, Runstens gård i Runsten, Stenladan i Algutsrum, Robertsons Blommor & Bär i Färjestaden, Kvarnhorva Gårdsbutik i Bläsinge och Norrgårdens Gårdsbutik i Ventlinge.

 

Älska Öland varsamt


Det är ett privileguim att vi får möjligheten att ta del av den växlande naturen på Öland och komma den nära, även om det är skyddad natur. Men med frihet kommer också ansvar. Naturen på Öland är skör och många områden är värdefulla för ekosystemet. Därför älskar vi Öland på ett varsamt sätt så att vi även i framtiden kan ta del av unika naturupplevelser under de fyra årstiderna.

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen. Men vad innebär allemansrätten, vad får man göra och vad måste man tänka på? Läs mer om det här.