Keramikrundan

Uppdaterad: Oktober 2020

 

Det råder ingen brist på kulturupplevelser på Öland under den gyllene årstiden. Ett stort antal konstateljéer och hantverkare håller öppet. Här får du tips på keramikupplevelser runt om på hela ön i september. Och du, glöm inte att utbudet är större än det vi tipsar om. Öland är öppet. Passa på att göra ett eller flera stopp med ett café- eller restaurangbesök på vägen.

KERAMIK HAGET, CAROLINE MÖLLER, BYXELKROK
Öppnar för besök, ring för tidsbokning 070-600 09 29
Hitta till Hagskogsvägen 185, Byxelkrok

Keramik Haget ligger några kilometer söder om Byxelkrok vid den natursköna Hagskogsvägen. Här driver Caroline Möller sin keramikverkstad året runt med försäljning och galleri. Beskåda vackra och unika föremål i stengods och förundras över rakubrända konstverk.

 

HANDKRAFT, BORGHOLM
Öppet mån-fre 11-18. Öppet helger, ring för tidsbokning 076-615 14 13
Hitta till Trädgårdsgatan 2, Borgholm.

I gårdshuset i den prunkande trädgården på Trädgårdsgatan mitt i Borgholm har keramikerna Annika Liepa och Carl-Olof Damm sin gemensamma keramikbutik. Här möts du av skulpterade djur, människor och fantasivarelser i stengods både utomhus och inomhus.

 

KOOKON - SWEDISH DESIGN STUDIO, BORGHOLM
Öppet lör 10-15
Hitta till Storgatan 24, Borgholm

På Storgatan i Borgholm kan du njuta av inredning i naturliga material. Ta del av Kookoons egendesignade och egentillverkade serier med brukskeramik, namngivna efter det öländska landskapet.
 

 

ALSÉNS, GLÖMMINGE
Öppet mån-fre 10-18, lör 10-15, sön 11-15
Hitta till Areskogs väg 7, Färjestaden.

Hos Alséns, på landborgens kant med utsikt mot Kalmarsund, hittar du hantverk för utsmyckning av rum och trädgård som ljusstakar, marschallyktor och krukor. I butiken finns även möjlighet att se hantverket på nära håll. När det drejas i verkstaden går det att kika in och se hur det går till. 
 

 

PARADISVERKSTADEN, FÄRJESTADEN
Öppet mån-fre 10-18, lör-sön 10-17
Hitta till Paradisvägen 2, Färjestaden.

Norr om Färjestaden finns ett utflyktsmål för alla sinnen med stora, ljusa utställningsytor, öppen keramikverkstad och inspirerande butik. Här hittar du både bruksföremål och unika fat och urnor inspirerade av växtlighet och organiska former – ett formspråk som blivit känt i hela Sverige.

 

LOTTA & MARY, FÄRJESTADEN
Öppet mån-fre 11-18, lör 11-17, sön 11-16
Hitta till Södra Hamnplan 5, Färjestaden.

I Färjestadens hamn välkomnas du rakt in i den gemytliga keramikverkstaden och butiken som drivs av Lotta Sjöberg. Här drejas konst- och brukskeramik i sköna former och i butiken finns även smycken och kläder. Ta chansen att boka in dig på prova på-drejning.

 

MALIN ADNER, MÖRBYLÅNGA
Öppnar för besök. Ring för tidsbokning på 070-247 65 30
Hitta till Scoutvägen 1, Mörbylång.

I Mörbylånga sockerbruks gamla lokaler sjuder det av kreativitet. Här har Malin Adner sin keramikateljé. I Malins arbete är naturen den största inspirationskällan. Hon skapar både bruksföremål och unika objekt där blad och växtlighet är återkommande motiv.

 

RESMO KRUKMAKERI, RESMO
Öppet mån-fre 10-18, lör-sön 10-15
Hitta till Resmo 113, Mörbylånga.

I det stora gulputsade huset på hörnan i Resmo kan du besöka keramikerna Karin Scharp och Ulf Johansson. Här har de haft sin verkstad och butik sedan starten 1983. De skapar främst bruksföremål såsom tekannor, tillbringare, muggar, durkslag, bestickställ och ljusstakar.

 

FORMGIVERIET, STENÅSA
Öppnar butiken vid besök. Ring för tidsbokning 070-794 26 06 
Hitta till Lilla Brunneby 117, Mörbylånga.

I den gamla skolan med utsikt mot strandängarna ned mot Östersjön på sydöstra Öland, arbetar keramikern PG Olsson och konstnären Haidi Björk. Ateljén är kombinerad med butiken och här kan du njuta av både bruksföremål i keramik och textil- och glaskonst.
 

 

 

SKAPA SJÄLV HOS:
SKABBEKATTENS KERAMIK
Hitta till Djurstad Bygata 19, Borgholm.

I David Christenssons keramikverkstad i Djurstad kan du boka en enklare prova-på-drejning tillsammans med en vän eller gå en tredagarskurs i drejning eller kavling för att lära dig mer och följa lerans väg till färdig keramik.
 

 

KONSTTIPS

Nedan listas fyra lokala konstnärsgrupper, spridda på hela Öland, som regelbundet arrangerar utställningar och konstrundor. Här ingår målare, grafiker, textilkonstnärer, keramiker, skulptörer, smeder, fotografer och glaskonstnärer. Besök respektive konstnärsgrupps hemsida för att ta del av vilka som har öppet under september och oktober. Läs mer om Konsten & Designen på Öland här!

ÅKERBOKONSTNÄRERNA
https://akerbokonstnarerna.se/

NORRA ÖLANDS KONSTNÄRSGILLE
http://www.olandskonst.se/

KONSTMAJRUNDAN
http://www.majrundan.se/

SÖDRA ÖLANDS KONSTNÄRSGILLE
http://www.konstrunda.se/

 

RESTAURANGER & CAFÉER
Att upptäcka keramikruundan på Öland kräver energi och paus, här nedan tipsar vi därför om restauranger och kaféer som finns i närheten av de butiker och verkstäder som presenteras här ovan. Ta del av ännu fler tips på restauranger och caféer på Smaker på Öland.

Kalk Gourmetburgare & Nöje
Hitta till Makrnadsvägen 12, Löttorp

Café Sjöstugan
Hitta till Barnässtigen 24, Borgholm

Lindas Restaurang och Pizzeria
Hitta till Köpmangatan 7A, Mörbylånga

Stenhusa Krog
Hitta till Stenåsa 106, Lille Brunneby (Stenåsa).

Ansvarsfull & omtänksam vår!


Här har vi samlat tips på upplevelser för alla sinnen, som är anpassade för att du ska känna dig trygg under din vistelse på Öland. Vi har fått förtroendet, att med ansvar och omtänksamhet, resa inom Sverige. Vi vill därför påminna om vikten av att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och bara resa om du känner dig fullt frisk.

Tack för att du hjälper till att minska smittspridningen.
Välkommen till en ansvarsfull och omtänksam vår hos oss på Öland!