Glasrundan

 

Det råder ingen brist på kulturupplevelser på Öland under den gyllene årstiden. Ett stort antal konstateljéer och hantverkare håller öppet. Här får du tips på glasupplevelser från norr till söder under september. Passa på att göra ett eller flera stopp med ett café- eller restaurangbesök på vägen.

 

GLAS GALLERI VACKRA TING, BORGHOLM
Öppet mån-fre 11-17, lör 10-14. Det går även att boka privata tider på 070-653 89 96.
Hitta till Västra Kyrkogatan 24, Borgholm.

Vid Borgholms torg hittar du galleriet och butiken Vackra Ting med unikt och limiterat konstglas av Orrefors och Kosta Bodas främsta formgivare; Bertil Vallien, Kjell Engman, Anna Ehrner, Lena Bergström med flera.
 

 

VIDA MUSEUM & KONSTHALL, HALLTORP
Öppet tis-sön 11-16
Hitta till Landsvägen Halltorp, Borgholm.

Just nu visas Bertil Walliens glasutställning ANHALT – på väg mot nya intryck på VIDA. Bertil Vallien är en förnyare av det svenska glaset, en sandgjutningens mästare och erkänd för sitt konstnärskap över hela världen. Han är representerad på museer och gallerier i USA, Japan, Australien och i Europas konsthuvudstäder.

 

EKERUM KONSTHALL, EKERUM
Öppet dagligen 12-18
Hitta till Gårdsvägen 23, Borgholm.

På en utställningsyta på 600 kvadratmeter kan du ta del av svensk och internationell nutida konst samt skulpturalt glas. På nedre plan visas bland annat ”Swedish summer”, ett verk av Kosta Bodas glaskonstnär Kjell Engman som utgörs av bland annat glasparaplyer.

 

GALLERY THE GLASS BOX, MÖRBYLÅNGA
Öppnar vid besök, ring för tidsbokning 073 536 00 59
Hitta till Storgatan 13, Mörbylånga.

I hjärtat av Mörbylånga ligger glaskonstnären Betina Hubers galleri. Ta del av hennes konstglas, lampor och smycken genom att boka tid för personlig öppning av galleriet.
 

 

 

KASTLÖSA GLASHYTTA, KASTLÖSA
Öppet dagligen 10-16
Hitta till Kastlösa 140, Mörbylånga.

I glashyttan, som öppnade upp sina portar år 2000, träffar du Poul Jörgensen och Lena Olsson. Deras egendesignade glas för prydnad och för bruksändamål är tillverkade på plats enligt gammal, svensk hantverksskicklighet.

 

OLDERGAARD GLASHYTTA & ATELJÉ, TRIBERGA
Öppet dagligen 9-16
Hitta till Triberga 155, Mörbylånga.

Vid ett besök hos Oldergaards Glashytta är du alltid välkommen in för att se glasblåsning, gjutning och slipning av glas. Här formar konstnären Robert Oldergaarden glödande glasmassa till unika konstföremål i sin hytta på släktgården i Triberga. Det finns även möjlighet att boka in en entimmes-kurs i glasblåsning, med två egna alster att ta med sig hem dagen efter.

 

GLASRUNDAN PÅ GOOGLE MAPS
Ta del av Glasrudan på Google Maps och utefter den skapa din egen rutt mellan glasblåsare och glasdesigners.
Se hela glasrundan på Google Maps.
 

 

KONSTTIPS

Nedan listas fyra lokala konstnärsgrupper, spridda på hela Öland, som regelbundet arrangerar utställningar och konstrundor. Här ingår målare, grafiker, textilkonstnärer, keramiker, skulptörer, smeder, fotografer och glaskonstnärer. Besök respektive konstnärsgrupp för att ta del av vilka som har öppet under september.

ÅKERBOKONSTNÄRERNA
https://akerbokonstnarerna.se/

NORRA ÖLANDS KONSTNÄRSGILLE
http://www.olandskonst.se/

KONSTMAJRUNDAN
http://www.majrundan.se/

SÖDRA ÖLANDS KONSTNÄRSGILLE
http://www.konstrunda.se/
 

 

 

RESTAURANGER & CAFÉER
Att upptäcka glasrundan på Öland kräver energi och paus, här nedan tipsar vi därför om restauranger och kaféer som finns i närheten av de butiker och glasbruk som presenteras här ovan. Ta del av ännu fler tips på restauranger och caféer på Smaker på Öland.

Norrings creperie
Hitta till Slottsgatan 22, Borgholm.

Restaurang Öland & Pizzeria Öland
Hitta till Gårdsvägen 22, Ekerum.

Mormors Bistro & Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga
Hitta till Bistron, Stora Rörsvägen 74, Färjestaden 
Hitta till Bageriet, Stora Rörsvägen 47, Färjestaden

Ölands Söderbönor Café & Butik
Hitta till Västerlånggatan 6, Mörbylånga.

Ansvarsfull & omtänksam sensommar!


Här har vi samlat tips på upplevelser för alla sinnen, som är anpassade för att du ska känna dig trygg under din vistelse på Öland. Vi har fått förtroendet, att med ansvar och omtänksamhet, resa inom Sverige. Vi vill därför påminna om vikten av att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och bara resa om du känner dig fullt frisk.

Välkommen till en ansvarsfull och omtänksam sensommar hos oss på Öland!