Gårdsbutiksrundan

Uppdaterad: Oktober 2020

 

Runt om på ön är nu gårdsbutikerna välfyllda av bland annat ägg, potatis, morötter, rödbetor, bönor och frukt, allt i säsong och med bra kvalitet. Även naturbeteskött finns att köpa på flera platser och de öländska smakerna inspireras av alvarets örter. Många småskaliga producenter bidrar med sylt, saft, honung och andra förädlade produkter. Nu finns tid att upptäcka just ditt smultronställe. Och du, glöm inte att utbudet är större än det vi tipsar om. Fler gårdsbutiker hittar du här, på Smaker på Öland.

 

KÄLLA GÅRDSBUTIK, KÄLLA
Öppet dagligen 8-18
Hitta till Källahamnsvägen 37, Löttorp

På vägen mot Källa hamn och Källa Gamla kyrka hittar du Källa gårdsbutik. Här kan du tillgodose ditt vinterbehov av potatis från gårdens egna odlingar med flera sorter att välja mellan. Här finns även grönsaker, andra rotfrukter, pumpor m.m.
 

 

ÖSTERBO GÅRDSMJÖLK, DÖDEVI
​Öppet dagligen 8-20
Hitta till Näsgatan 23, Löttorp

Besök en liten mysig gårdsbutik där du kan köpa med dig goda ägg från granngårdens KRAV-höns. Under vår, sommar och tidig höst är du även välkommen att handla mjölk från gårdens kor ur en mjölkautomat i klassisk glasflaska. 
 

 

LAMMBUTIKEN, ÄPPLERUM
Öppet fre 11-18, lör 11-15
Hitta till Äpplerums Bygata 16, Borgholm

I den gemytliga gårdsmiljön i Äpplerum säljs egen honung, marmelader, chutneys och sylter. Efter tillgång och årstid finns gårdens salami och gårdens kött för grill och gryta. Här kan du beställa lammlådor med naturbeteskött och här hittar du även andra öländska delikatesser samt gårdens lammskinn.

 

RUNSTENS GÅRD, RUNSTEN
Öppet lör 11-15
Hitta till Södra Runstens Sjögata 3, Färjestaden

Vid kyrkan i Runsten ligger gården som säljer ekologiskt lammkött och nötkött. Här hittar du även lammskinn, hantverk och närproducerade produkter.

 

STENLADAN, ALGUTSRUM
Öppet tis - fre 10-12 & 13-17, lör 10-14
Hitta till Algutsrum 208, Färjestaden

I Stenladans gårdsbutik, som öppnade 1984, finns ett brett och varierat utbud av både egenodlade och närproducerade produkter. Här hittar du allt ifrån bönor, lök och surkål till marmelader, ostar och hängmörat nötkött.
 

 

KVARNHORVA GÅRDSBUTIK, BLÄSINGE
Öppet dagligen i oktober och november.
Hitta till Bläsingevägen 230, Färjestaden

Från egen odling säljs bland annat pumpor, flera olika sorters potatis, sötpotatis, morötter, palsternackor, lök, majs, eterneller och lin. Från och med november månad säljs enbart potatis och morötter.

 

MITTLANDSGÅRDEN, ALGUTSRUM
Öppet mån, ons och tor 10-17, lör 10-14
Hitta till Törnbottenvägen 68, Färjestaden

Välkommen till en småskalig gård med produktion av lamm och honung. I gårdsbutiken hittar du lammskinn, ullgarn och hantverk.

 

SUNT & GRÖNT - PORTSKJULET, BJÖRNHOVDA
Öppet tis - sön 11-18 med reservation för ändringar.
Hitta till Björnhovdagatan, Färjestaden.

I portskjulet, 2 km öster om Färjestaden, kan du köpa ekologiska grönsaker och rotfrukter, marmelader med mera i en lugn och idyllisk miljö. Allt som säljs här är odlat på gården.
 

 

ÖLANDS ÖRTAGÅRD, STORA FRÖ
Öppet tor - fre 14-16, lör 11-14
Hitta till Affärsgatan 9, Mörbylånga

Välkommen till Ölands Örtagård i Stora Frö, mitt i världsarvet på södra Öland. Här finns ett brett sortiment av produkter för doft, smak och välbehag. Väd sägs om kryddor och teblandningar eller senap, marmelader, sylt och honung. Upplev den vackra örtagården och vandra runt bland drygt 300 krydd- och medicinalväxter. 

 

MYSINGE KÖTT, ÖLANDS KVALITETSPRODUKTER
Öppet mån - lör 11-18
Hitta till Butiken på Björkvägen 1, Färjestaden

Öppet mån - lör 10-18
Hitta till Gårdsbutiken på Bårby 102, Mörbylånga.

Ölands Kvalitetsprodukter bygger på ett samarbete mellan gårdar mitt i världsarvet på Södra Öland. Här erbjuds köttlådor med hängmörat nötkött från naturbetedjur på Ölands stora alvar.

 

NORDQVIST NÖTKÖTT, SKÄRLÖV
Öppet dagligen 9-18
Hitta till Skärlöv 115, Mörbylånga

I köttbutiken kan du köpa hängmörat naturbeteskött från gårdens djur, som är uppfödda på sydöstra Öland och som betar på alvaret och strandängarna. Här finns också bland annat burgare, honung, marmelader, salsa, kryddor, chutney, rapsolja och senap.

 

NORRGÅRDENS GRÖNSAKER, VENTLINGE
Öppet dagligen 8-18
Hitta till Ventlinge 102, Degerhamn.

I gårdsbutiken, som är öppen året runt, finns ett stort sortiment av olika grönsaker, det mesta odlat på gården. Här hittar du potatis, lök, bruna bönor, gula ärtor, morötter och betor, men även saft och marmelader. I anslutning till gården upplever du även den årliga majslabyrinten och årets löktavla som invigs den 19 september.
 

 

ÖLANDS GÅRDSBUTIK, e-handel
https://olandsgardsbutik.se/

En gårdsbutik på nätet som erbjuder öländska produkter till dig som inte befinner dig på Öland men som ändå vill ha en liten bit av Öland i hemmet. Här kan du klicka hem produkter till skafferriet, till hemmet och till dig själv.

 

HITTA ÄNNU FLER GÅRDSBUTIKER PÅ SMAKER PÅ ÖLAND!

 

 

RESTAURANGER & CAFÉER

Nog för att gårdsbutikerna erbjuder tillräckligt med godsaker, men önskar du att bli serverad en måltid så kan du här ta del av några tips på restauranger och caféer som finns i närheten av gårdsbutikerna. Ta del av ännu fler tips på restauranger och caféer på Smaker på Öland.

Ninnis kroppkaksbod
Hitta till Hagelstadsgatan 21, Löttorp

Hotell Borgholm
Hitta till Trädgårdsgatan 15, Borgholm

Gårdby Kafé & Lanthandel
Hitta till Blomkvists väg 14, Färjestaden

Hotell Skansen
Hitta till Tingshisgatan 1, Färjestaden

Ansvarsfull & omtänksam vår!


Här har vi samlat tips på upplevelser för alla sinnen, som är anpassade för att du ska känna dig trygg under din vistelse på Öland. Vi har fått förtroendet, att med ansvar och omtänksamhet, resa inom Sverige. Vi vill därför påminna om vikten av att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och bara resa om du känner dig fullt frisk.

Tack för att du hjälper till att minska smittspridningen.
Välkommen till en ansvarsfull och omtänksam vår hos oss på Öland!