Personliga favoriter

Publicerad: Oktober 2020

 

Att Öland är populärt att besöka för en mysig helgutflykt under hösten råder det inget tvivel om. Hit kommer båda lång- och kortväga gäster. Den milda temperaturen, de vackra skiftningarna i naturen och det lugna tempot som råder skapar en alldeles speciell stämning. Vi ställde frågan i Ölands sociala kanaler vilka utflyktstips det finns att ta del av i oktober. Vi har samlat ihop en del av alla tips vi fick och satt ihop till olika temarundor utifrån olika intressen. Vilken blir din nästa avstickare?
 

 

1. KONST, MODE & AFTERNOON TEA

Starta din tur på Galleri Tinnert i Arontorp. I lokalerna intill Arontorps kroppkakor pågår konstutställningar och här finns även konsthantverk från hela Sverige samt ett stort utbud av konstnärsmaterial till försäljning (ti-fr 11-18, lö 11-15). Fortsätt sedan norrut mot Vida konsthall & museum. Här tar du del av utställningar i storslagna gallerilokaler med utsikt över Kalmarsund (lö-sö 11-16). Åk vidare norrut till Borgholm. Här hittar du flera välrenommerade kläd- och skobutiker som erbjuder hög service och utvalda kvalitetsmärken. Ett stenkast därifrån ligger Hotell Borgholm. Här serveras afternoon tea i vardagsrummet med möjlighet att sitta i örtträdgården och orangeriet vid vackert väder (fr-lö 14-16, förbokning).
 

 

2. SPORTSLIGA UTMANINGAR & LOKAL PIZZA

Golf, padel, cykel, löpning och vandring. På mellersta Öland finns möjlighet till en rad olika aktiviteter med rörelseglädje och vackra naturupplevelser med kort avstånd emellan. Rällaskogen erbjuder natursköna vandringsstråk och spännande cykelutmaningar. I den höstfärgade ädellövskogen i Halltorps hage kan du promenera på de uppmärkta vandringslederna. Flera slingor sträcker sig inne i skogen och ut längs med kusten. Hos grannen Ekerum Resort finns möjlighet att spela padel och golf. Avsluta utflykten med en matbit i Ekerums restaurang (dagligen) eller populära Pizzeria Öland (to-sö 16-21) snett över gården.

 

3. VANDRING I MITTLANDSSKOGEN & FIKAKORG I BORG

Välkommen ut i Mittlandsskogen i vacker höstskrud. Här kan du promenera på en vandringsled mellan tre av Ölands spännande fornlämningar i hjärtat av Mittlandsskogen. Utgå från någon av de tre fornlämningarna Odens flisor, Ismantorps borg eller Rönnerums fornby. Parkering finns vid alla tre. Leden är uppmärkt med orange vägvisare. Från Rönnerums fornby är det inte mer än två kilometer till Ismanstorps fornborg i öster. En lagom tur med medhavd fikakorg. Duka upp med filt och fika i någon av Ismanstorps borgs 95 husgrunder.
 

 

4. PERSONLIG INREDNING & SMASKIGA KARDEMUMMABULLAR

För att få lite ny inspiration till hemmet föreslår vi en tur hos våra lokala företag. Starta med ett besök hos Lize´s interiör i Eriksöre, en smakfullt inredd butik i mysig gårdsmiljö (on&fr 11-17, lö-sö 11-15). Fortsätt till Lammbutiken i Äpplerum där du bland annat hittar vackra lammskinn (fr 11-18, lö 11-15). Mittbrodts möbleri i Borgholm tillverkar egna möbler i verkstaden på innergården, men har också ett stort utbud av annan inredning i sin butik (on-fr 10-18, lö 10-14). I Borgholm ligger även Kookoon Designstudio på Storgatan med egendesignad hemtextil och keramik (lö 10-15) och mitt över gatan hittar du mysiga Hantverket med peronligt utvalda inredningsdetaljer (må-fr 10-18, lö 10-15). Passa på att besöka Stora Rörs hamn på väg norr- eller söderut. Här har Mormors bageri öppet året runt och storfavoriten är deras kardemummabullar (ti-sö 10-16).
 

 

5. KAFFETÅR & VANDRINGAR I FÖRFATTARES SPÅR

Ölands tre litterära sällskap har skapat varsin vandringsled. Gå i fotspåren av författarna Erik Johan Stagnelius i Gärdslösa, Margit Friberg i Smedby och Anna Rydstedt i Ventlinge som alla har varsin litterär stig. Läs mer om varje led genom att klicka på länkarna här nedan. Köp med dina bullar till utflyktskorgen från ditt närmsta bageri som Fredriks bröd eller Fiesta i Färjestaden, Gårdby Kafé & lanthandel eller Café Söderbönor i Mörbylånga.

http://margitfribergsallskapet.se/litterar-stig/

http://www.gardslosaprastgard.se/

https://annarydstedt.se/stigen

 

6. DRAMATISK KUST & HEMLAGADE KROPPKAKOR

Vägen som går från Byrum, via Alvedsjö bodar och ner till Äleklinta, kallas allmänt för Stenkusten. Här passerar du flera stenbrott från en svunnen industriepok och här upplever du en storslagen utsikt över Kalmarsund. Vid Horns udde har stenbrytning pågått sedan medeltiden. Vid Byrum finns Ölands finaste raukområde som består av ett hundratal raukar längs en 600 meter lång strandremsa. De största raukarna i södra delen av området är uppemot fyra meter höga. Ta en tur i det dramatiska landskapet och vik sedan av mot Källa. I Ninnis kroppkaksbod blir du serverad nykokta öländska kroppkakor (to & lö 11-17). Ta med som picknickmat ut i naturen eller njut av dem på plats.

 

7. CYKELTUR I VÄRLDSARV & KAFFE HOS EN SÖDERBÖNA

Utgå från Mörbylånga som i år firar 200 år. Bebyggelsen mellan havet och torget består av tidstypiska trähus med idylliska trädgårdar. Hit tar du dig smidigt och klimatsmart med buss till Mörbylånga busstation. Det går bra att ta med dig cykel på bussen, men det finns även möjlighet att hyra cykel precis intill busstationen på Ölands cykeluthyrning. Vill du stanna längre än en dag ligger även året-runt öppna hotell Magasin 1 granne med stationen. Härifrån kan du starta den 54 km långa världsarvsrundan som går mellan Mörbylånga, Lilla Frö, Stenåsa, Skärlöv och Kastlösa. Du passerar det bördiga odlingslandskapet Mörbylångadalen, välbevarade radbyar, det mäktiga Stora alvaret och Möckelmossen, den fyra mil långa Mittmuren och mycket mer. Läs mer om rutten här. Börja eller avsluta din tur med lunch eller fika hos Pizzeria Linda (må-fr 11.30-20, lö-sö 12-20) eller Kafé Söderbönor (må 9-14, ti-fr 9-16, lö-sö 10-16).

Läs mer om cykelturen på cyklapaoland.se

Älska Öland varsamt


Det är ett privileguim att vi får möjligheten att ta del av den växlande naturen på Öland och komma den nära, även om det är skyddad natur. Men med frihet kommer också ansvar. Naturen på Öland är skör och många områden är värdefulla för ekosystemet. Därför älskar vi Öland på ett varsamt sätt så att vi även i framtiden kan ta del av unika naturupplevelser under de fyra årstiderna.

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen. Men vad innebär allemansrätten, vad får man göra och vad måste man tänka på? Läs mer om det här.