Helena Elm

 

Helena Elm är matskribenten och influencern från Öland som har gjort sitt stora intresse för mat till en del av sitt yrke. Bloggen ”Bara en kaka till” startade hon för tio år sedan som ett sätt att dela med sig av sina recept och bilder från livet på Öland.

”Bloggens namn syftar först och främst till min brist på karaktär när det finns godsaker framme, men man hittar betydligt mer än bara kakor där”, säger Helena och skrattar. Recept på vardagsrätter i säsong varvas med grilltips, drinkar, desserter och tips på caféer och platser att besöka, främst på Öland.

 

 

”Eftersom jag alltid tyckt om att skriva och min man är fotograf tyckte vi att det vore roligt att göra något tillsammans av det, och samtidigt kunna få inspirera andra.”

Paret bor i ett hus i Färjestaden med sina små döttrar och familjens hund. På helgerna åker de ofta på utflykter på Öland och införskaffar ingredienser till middagar.

”Öland är som ett Nordens Provence, och den öländska naturen erbjuder ett fantastiskt skafferi. Här kan man plocka ramslök i skogen, örter på Alvaret och besöka odlare och köpa med sig ekologiska grönsaker som vuxit i närheten av där vi bor. För mig är en perfekt dag en dag där vi åker runt på Öland och gör just detta, och sedan åker hem och tillagar en middag av det vi har handlat hos öns olika producenter under dagen, som vi sedan äter tillsammans med familj och vänner i trädgården. Lägg till ett besök på ett av favoritcaféerna också, så är dagen komplett.”