9. Ottenby (vägkorsningen mot fyren) – Torngård

Avstånd: ca 14 km

Vid avtagsvägen ner mot södra udden byter vägen nummer från 135 till 925 och följer sedan den östra landborgen som är en svagt, mot öster knappt märkbart sluttande grusås. På långt håll syns Ölands sydligaste kyrka Ås och strax intill denna ligger ett vandrarhem, där också möjlighet till camping finns.

Avstickare: från vandrarhemmet går en cykelbar, bilfri väg in till Ottenby lund, varifrån det är möjligt att fortsätta till södra udden och fyren.

Ölandsleden fortsätter genom Karl X mur, som är 4,5 km lång, 2 m hög och löper tvärs över ön och här börjar den 2 km långa byn Näsby, där det under sommarsäsongen finns möjlighet till övernattning mat och fika.

Väg mellan Näsby- Grönhögen som bitvis går över vacker alvarmark medKalmar Sund inom synhåll

 

Avstickare: strax norr om avtagsvägen mot Grönhögen går en asfalterad liten väg ner till Näsby badplats. (upptäckarvägar A).

I den norra delen av Näsby, strax efter Ottenby gamla järnvägsstation (gul byggnad i privat ägo), svänger leden av från väg 925 och följer Enetri bygata för att strax åter komma ut på väg 925.

Avstickare: efter bara några hundra meter från vägkorsningen vid Enetri går avtagsvägen mot Kärra (upptäckarvägar B).

Ölandsleden fortsätter på väg 925 genom ett öppet, betes- och odlingslandskap gränsande till Östersjön och snart är du framme i den strandnära byn Össby. 

Avstickare: ett besök i byn med dess strandängar rekommenderas(upptäckarvägar C). 

Från Össby är det bara några minuters cykelväg till avtagsvägen mot Grönhögenoch Eketorps borg där

Avstickare: Eketorps borgs syns på långt håll och efter ca 1 kilometer på vägen mot Grönhögen går en kort avtagsväg ut till borgen.
Detta är den sydligaste av Ölands 19 fornborgar och ett av ”Sveriges sju underverk” Här finns rester av tre bebyggelser, varav den första är från 300-talet e.Kr. Stora delar av borgen är rekonstruerad och under sommartid finns här ett stort utbud av aktiviteter. 

Ölandsleden norrut fortsätter att följa väg 925 genom det öppna landskapet med de vidsträckta vyerna och på långt håll syns den 50 meter höga tornspiran påGräsgårds kyrka
Byarna ligger tätt och strax visar skylten, Mellstaby.

Avstickare: till byn med det märkliga namnet Kvinnsgröta (upptäckarvägar D) 
Föredrar man att cykla Mellstaby bygatan, strax väster om vägen, så kommer man, efter några hundra meter till Gammalsby och åter tillbaka ut på väg 925 och leden.
I Mellstaby / Gammalsby finns B&B samt gästgiveri.

Avstickare: Den som längtar till hav och fiskebåtar kan göra en avstickare tillGräsgård hamn. (upptäckarvägar E). 
Efter drygt en kilometer kommer du till Torngård och vägkorsningen mot Södra Möckleby.

 

Väg mellan Torngård och Södra Möckleby 
Vid Solberga by kan man vika av mot Träby borg som är en lite bortglömd borg, kanske på grund av sitt lite avskilda läge men är väl värd ett besök. Enklast är, att ställa cykeln efter att ha passerat gårdarna och promenera den sista biten ut till borgen men det går att, på kalkstensflisan cykla ytterligare några hundra meter ut mot borgen som ligger ca 1 km från byn. Informationstavla finns. 

Vägen fortsätter genom ett kargt alvarlandskap, i naturreservatet Solberga alvar, lyser marken gul av ölandssolvändan i början av juni, en fantastisk blomsterprakt.
Här finns också den lilla sjön Stormaren Informationstavlor finns vid de olika naturreservaten.

 

 

Upptäckarvägar
A Näsby badplats 
Långgrunt, sand, brygga saknas.  

B Kärra

Just innan byn, på söder sida om vägen ligger en källa som Linné besökte under sin Ölandsresa.

C Össby bygata 

leder ända ner till vattnet och där den slutar tar fantastiskt vackra strandängar vid, som i maj är klädda med gullvivor. De tätt liggande stenmurarna minner om de gamla skiftena. Här finns också en minnessten från 1941 över tyska stupade sjömän.

D Kvinnsgröta 
ja, bara namnet kan ju göra en nyfiken, kanske kan någon i byn berätta var det kommer ifrån. Det är en gammal fin Ölandsby med ett naturreservat intill. Logi och fågelguidning finns men bör bokas.
 
E Gräsgårds hamn 
är en av de större fiskehamnarna på Öland och här är ofta liv och rörelse. Här finns det under sommartid bl.a. rökt fisk, mackor och kaffe men kolla öppettider. Här går också vandringsleden förbi. På sjömarkerna norr om fiskeläget, längs strövstigen finns plattformer för fågelsskådning.