Ölandsleden

Att cykla och vandra på Öland, på vägar och stigar som tar dig genom unika natur och kulturmiljöer och till fantastiska platser som bara kan nås med cykel eller till fots. Du kommer att mötas av en mosaik av färger, dofter och fågelsång, av spännande miljöer och människor. Här finns tystnad och stillhet men också ett stort och varierat utbud av aktiviteter, fart och fläkt. 

Cykel- och vandringssäsongen på Öland är lång, från vårens sprakande blomsterprakt till höstens mera dämpade mognad. Värmen dröjer sig kvar både på land och i vatten långt in i september.

 
Här finns väl skyltade cykel och vandringsleder men också många fina ”avstickare” som finns markerade och beskrivna underr varje etapp. 
 

Från fyr till fyr.

Ölandsleden är en ca 40 mil lång skyltad cykelled, fördelad på 17 etapper, som sträcker sig över hela Ön.

Leden går inte endast i nord-sydlig riktning utan också tvärs över ön, vilket gör det lätt att även välja kortare turer.

På mellersta och norra delen av ön, är vägnätet stort och leden har därför ofta kunnat förläggas till små vägar med låg trafikintensitet medan det på den södra delen av ön är en mera begränsad tillgång, vilket gör att leden här måste följa de stora vägarna lite oftare. 

Utbudet av vacker och säregen natur samt sevärdheter och aktiviteter av olika slag är stort över hela ön och det är därför omöjligt att endast en led skall kunna passera förbi allt detta. För att komma till intressanta platser och "smultronställen", som inte ligger utmed Ölandsleden, finns därför "upptäckarvägar".

På vissa sträckor kan det finnas betesdjur, dessa håller sig oftast på avstånd men kan ibland vara lite nyfikna och sällskapssjuka. Ölandsleden skyltas med gula skyltar.

 


Tips inför cykelresan
Ladda ner Cykel- och Vandringsledsbroschyren direkt till din dator.
Norra Öland
Södra Öland

Du kan även hitta alla Ölandsledens etapper i menyn till höger.