Naturum Ottenby

Naturum Ottenby slog upp portarna för besökare 1997 och drivs sedan starten av SOF BirdLife Sverige på uppdrag av Länsstyrelsen i Kalmar län. Naturum Ottenby öppnar då våren är på väg och flyttfåglarna återvänder och avslutar säsongen med höstlovsaktiviteter i slutet av oktober/början av november då...

Naturum Ottenby slog upp portarna för besökare 1997 och drivs sedan starten av SOF BirdLife Sverige på uppdrag av Länsstyrelsen i Kalmar län. Naturum Ottenby öppnar då våren är på väg och flyttfåglarna återvänder och avslutar säsongen med höstlovsaktiviteter i slutet av oktober/början av november då fåglarna flyttat söderut igen.

Beskrivning

Naturum Ottenby har ett stort utbud av olika guidningar som alla ger dig en spännande inblick i fåglarnas värld och Ottenbys fascinerande historia. Hos Ottenby är hela familjen välkommen på guidning. De erbjuder turer både för dig som tittat på fåglar ett tag och för dig som är nybörjare. Välkommen!


GUIDNINGAR under lågsäsong

OTTENBYGUIDNING
kl 10:00
En guidning om Ottenbys natur och kultur. Vi vandrar runt i fyrbyn, kikar efter fåglar och sälar, berättar om fyren Långe Jan och Ottenby naturreservat. Kikare finns att låna. Ingen föranmälan krävs. Samling vid naturums entré. Guidningen tar ca 45 minuter. 50 kr för vuxna, gratis för barn upp till 16 år i vuxet sällskap.


VISNING AV NATURUM
En kort introduktion till ert besök i naturum och Ottenby naturreservat. Vi förbereder er på vad som finns att göra i naturum Ottenby och fördjupar oss i någon del av utställningen. Visningarna är gratis och tar cirka 15 minuter.

Vi erbjuder tre visningar per dag:

"Lunden och ängarna" kl. 11.30
"Sälarna och deras hav" kl. 13.30
"Flyttande fåglar" kl. 15.30

GUIDNINGAR under högsäsong 28 juni - 15 augusti 2021
Alla guidningar är gratis. Föranmälan krävs. Anmäl dig direkt i naturum eller via mejl till [email protected] Start utanför naturum om inte annat anges.

KL 10 UDDENS FÅGLAR OCH SÄLAR
Vilka fåglar finns här just nu? Vad är det för sälar på stenarna? Följ med så berättar vi. Kikare finns att låna. 45 min.

KL 11 OTTENBYGUIDNING
Du får lära dig mer om platsens historia. Samtidigt som vi tittar efter fåglar och sälar! Kikare finns att låna. 45 min.

KL 12 & 13 FÅGEL OCH FÅNGST
Följ med in bakom kulisserna på Ottenby fågelstation och se hur det går till när fåglar fångas och ringmärks! 30 min.

KL 14 UPPTÄCKARTUR MED NATURUM
Detta är naturums barnguidning! Vi upptäcker tillsammans i cirka 30 minuter.

KL 14.45 BIRDS AND RINGING
Visit Ottenby bird observatory behind the scenes and watch them ring the birds. Available 5 july -15 august. For reservation and more information send us an e-mail to [email protected]

KL 15 SKÅDA MED NATURUM
Må, On, Guide finns på plats på utomhus och Fr & Sö hjälper dig hitta fåglar och sälar!

KL 15.30 LÄR KÄNNA OTTENBY
Ti, To & Lö Vi startar vår vandring på Södra lund- parkeringen och berättar om naturen, historia och de fåglar vi ser! Ca 1,5 h.

KL 15.45 FÅGEL OCH FÅNGST
Guidningen erbjuds från och med 5 juli. För beskrivning se guidning kl 12.

UTSTÄLLNING
I vår utställning kan du på egen hand få en spännande inblick i fåglarnas liv, inte minst när det gäller deras imponerande förflyttningar över jordklotet. Hur är det t.ex. möjligt för en tolv gram tung flugsnappare att hitta vägen från vinterkvarteret i Sydafrika till holken i Näsby där den häckade i fjol? Personalen på Ottenby finns på plats för att svara på alla frågor som dyker upp under besöket i utställningen. Du har även möjlighet att följa med på någon av våra guidade turer, kolla in någon av våra tillfälliga utställningar eller varför inte spana efter fågel och säl utmed uddens stränder.


Utöver naturum kan du även äta en god lunch på restaurang Fågel Blå, besöka Naturbokhandeln Ottenby och Sveriges högsta fyr Långe Jan eller uppleva ringmärkning på nära håll tillsammans med personalen på Ottenby fågelstation.

Varmt välkomna!