Kroppkakan

Landskapsrätten som är rakt på sak. Här behövs ingen sallad eller sidoplock. En fylld bulle gjord på en potatisbaserad deg med inbakat fläsk och lök. Ät och njut! 

Kroppkakor

Drygt 30 stycken
Det här behöver du:
27 stora råa potatisar av fast typ
9 kokta kalla potatisar av mjölig typ
Potatismjölet från potatisvattnet
1 dl vetemjöl
1/2 dl mjölk
Salt
1 finhackad lök
800 gram rimmat fläsk, fintärnat
Kryddpeppar efter smak

Så här gör du:

Riv den skalade råa potatisen på finaste rivskivan i matberedaren eller rivjärnet för hand. Krama ur vattnet med hjälp av en handduk. Låt vätskan stå en stund för att tillvarata potatismjölet som sjunker till botten. Blanda potatismassan med kokt pressad potatisi en stor bunke. Knåda väl. Tillsätt potatismjölet, en näve vetemjöl och mjölk. Salta. Mal kryddpeppar och blanda ihop det med lök och fläsk till fyllningen. Gör en golfboll av degen som du plattar ut med handflatan. Lägg på en matsked fyllning. Nyp ihop degen och forma en kroppkaka. Sjud under en timme i saltat vatten. Använd rejäla grytor.

Knepen att lyckas:

Viktigast är potatisen. Använd gärna olika sorter. Det måste vara vinterpotatis, ej nypotatis. Stöt kryddpepparn fint  i en mortel i stället för att använda färdigmald. De förhöjer smaken. Ha en skål med kallt vatten att doppa fingrarna i. Då klibbar inte degen fast när du gör bollarna. Kokvattnet ska sjuda, inte koka. Skaka grytan lite så fastnar kroppkakorna inte på botten.