konsten och designen

 

Öland har en lång tradition som bas för konstnärer, författare och formgivare. Med tiden har detta värdefulla kulturarv befästs och bevarats och runt om på ön finns ett stort antal verksamma konstnärer, konsthantverkare och författare. det är lätt att förstå att konstnärerna inspireras av det unika och omtalade ljus som kan upplevas på Öland. Mest omskrivet i konstsammanhang är Vickleby, som under andra världskriget blev centrum för flera av Sveriges mest betydelsefulla konstnärer vid denna tid. Reseförbudet ut i Europa begränsade möjligheterna att resa till Paris och låta sig inspireras av världskonstnärer som Matisse eller Cézanne. I stället samlades en rad konstnärer och kulturpersoner i den sydöländska byn kring det som kom att kallas för Vicklebyskolan, grundad av Arthur Percy och William Nording.

Öppna ateljéer finns runt om på ön och ett flertal konstrundor arrangeras av lokala konstnärskollektiv och andra kulturföreningar. Hos lokala bokhandlare och lanthandlare kommer du att hitta romaner, diktsamlingar, barnböcker och faktaböcker, utgivna av aktuella Ölandsförfattare. Lokal design märks främst hos de keramiker som är verksamma runt ön. Här kan du hitta allt från småskalig produktion till internationellt etablerade varumärken.

En gemensam nämnare är att den öländska naturen ofta inspirerar till form, färg och funktion. Kanske är det därför som utbildningar inom formgivning och konst är etablerade på Capellagården i Vickleby och Ölands Folkhögskola i Skogsby? De många studenterna sätter självklart sin prägel och bidrar till att konst och design fortsätter att utvecklas här. Elevutställningar arrangeras regelbundet och kanske möter du morgondagens världskonstnär här? Eller varför inte ge dig själv en drejkurs i sommar?

 

12 KONSTTIPS

Nedan listas fyra lokala konstnärsgrupper, spridda på hela Öland, som regelbundet arrangerar utställningar och konstrundor. Här ingår målare, grafiker, textilkonstnärer, keramiker, skulptörer, smeder, fotografer och glaskonstnärer.

1. Åkerbokonstnärerna

2. Norra Ölands konstnärsgille

3. Konstmajrundan

4. Södra Ölands konstnärsgille
 

 

Här ges ytterligare 8 tips på platser där du kan uppleva lokal-, nationell- och internationell konst och design, från norr till söder:

5. G13 Art Gallery, Borgholm
Här visas utställningar med både lokala och nationella konstnärer i en studio med New York-vibbar i ett av Borgholms äldsta hus.

6. Vida museum & konsthall
Upplev ett unikt konstcenter med utsikt över Kalmarsund. Här visas både nationella och internationella konstnärer.

7. Ekerums konsthall
I de stora utställningslokalerna visas svensk och internationell nutida konst samt skulpturalt glas.

8. Ölands Museum Himmelsberga
I den stora konsthallen och i museets gallerier, som ligger i idyllisk miljö, visas olika utställningar av både lokala och nationella konstnärer.

9. Paradisverkstaden
Stora, ljusa utställningsytor med öppen keramikverkstad och inspirerande butik.

10. Galleri Tinnert, Arontorp
Här finns både galleri och konsthandel. Under året visas utställningar med olika teman. Sommartid är galleriet i Näsby också öppet med en samlingsutställning.

11. Capellagården
Varje sommar visar eleverna upp sina alster inom möbel-, keramik- och textilutbildningen.

Ansvarsfull & omtänksam vår!


Här har vi samlat tips på upplevelser för alla sinnen, som är anpassade för att du ska känna dig trygg under din vistelse på Öland. Vi har fått förtroendet, att med ansvar och omtänksamhet, resa inom Sverige. Vi vill därför påminna om vikten av att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och bara resa om du känner dig fullt frisk.

Tack för att du hjälper till att minska smittspridningen.
Välkommen till en ansvarsfull och omtänksam vår hos oss på Öland!