Vårutflykt till Gråborg & Sankt Knuts Kapell

 

När vårsolen skiner är det som allra bäst att göra utflykter på ön Gråborg och St Knuts Kapell som ligger i närheten av Algutsrum strax utanför Färjestaden är ett perfekt utflyktsmål som bjuder på fina vyer och låter dig uppleva både natur och kultur.

Störst bäst och vackrast, ja kanske, åtminstone är Gråborg Ölands största fornborg och även en av Sveriges största ringmur i sitt slag. Man tror att de äldsta delarna av borgen är anlagd under järnåldern, alltså under 500-talet och har använts ända fram till slutet av 1600-talet. Intill borgen finns en medeltida kapellruin Sankt Knuts Kapell och byn Borg med ett välhävdat odlingslandskap. Borgen har tidigare benämnts Backaborg men denna benämning har efter hand flyttats över till den närliggande byn Borg.

Inne i kapellet mot den högsta murväggen finns en sittbänk, när det är lä och solen skiner är det fint att sätta sig där och njuta en stund. Söker du en grillplats med sittbänkar finns även det här. När du promenerar från parkeringen mot borgen tar du vänster i höjd med byn strax innan kapellet. Promenera förbi åkrarna som breder ut sig på båda sidorna om vägen, genom lövängen kallad, Borgs ängar och snart ser du grillplatsen framför dig där en stunds vila väntar. Njut av din picknickkorg eller take-away påsen från den lokala restaurangen eller kaféet. 

 

 

Promenera & Vandra

För den som vill upptäcka omgivningarna finns både kortare promenadstråk för familjen och längre vandringsleder för den som vill snöra på sig vandringskängorna.

Gråborg - Jordtorpsåsens parkeringsplats 4,3 km.
Här promenerar du genom Mittlandsskogen med skog, lövängar och öppna fält och möts tillslut av en ås med gravfält och artrik flora och insektsfauna.

Gråborg - Vanserums malm 7 km
Önskar du en något längre sträcka kan du istället vandra från borgen till Vanserums malm. Här möts du av Vanserum-Bäcks naturreservat, ett stort våtmarksområde, Lindmossen, med artrik flora samt Vanserums malm, en välbevarad bebyggelse från sekelskiftet 1900.

Borg till borg 16 km
På en ca 16 km lång vandringsslinga går det att ta sig mellan de båda borgarna, Gråborg och Ismantorps borg som ligger mitt på ön. Leden går genom en rik och levande kulturbygd med många vackra och intressanta platser.

Mittlandsleden 50 km
Den 50 kilometer långa Mittlandsleden erbjuder en naturskön vandring. Upptäck spännande fornlämningar som Gråborg, Ismanstorps borg, Odens flisor och Noaks ark, vackra bymiljöer och intressanta växter och insekter. Leden går genom terräng där det är svårt att ta sig fram med barnvagn och rullstol. Om det regnar eller har regnat dagarna före kan leden vara blöt och då behövs stövlar eller grova kängor. Läs mer om vandringsleden.

 

 

Hitta till Gråborg eller ta del av vårutflykten hos Bara en kaka till!