Tio unika pärlor

 

Ta del av tio populära besöksmål från norr till söder inom kultur, natur och historia som du kan ta del av under din vistelse på Öland!

 

TROLLSKOGEN
1 sep - 1 nov öppet tor - sön kl. 11-16

Förutom fyren Långe Erik på Ölands nordligaste utpost finns även Naturum Trollskogen som ligger vid porten till naturreservatet Trollskogen. Här finns spännande information för hela familjen om Ölands flora, fauna geologi och kulturhistoria. Även utställningar, guidningar och aktiviteter för stora och små. Precis intill ligger Böda Skogsjärnväg som går mellan Trollskogen och Fagerrör. Trollskogen längst ut på Ölands nordöstra udde är ett naturreservat och gör verkligen skäl för sitt namn med knotiga vindpinade tallar och stora vidkroniga ekar. Läs mer om Trollskogen.

SKÄFTEKÄRRS JÄRNÅLDERSBY

I Skäftekärr, nära Böda på norra Öland, finns en järnåldersby med ett 20-tal väl bevarade stenhusgrunder fördelade på ett 10-tal gårdar från perioden 300-700 e Kr. Mitt i järnåldersbyn ligger lämningarna från en stormansgård med fyra husgrunder. Alldeles bredvid finns en rekonstruktion av ett järnåldershus och en brandruin från ett tidigare rekonstruerat hus. Läs mer om Skäftekärrs Järnåldersby.

BORGHOLMS SLOTT
1-22 september öppet dagligen kl. 10-16

Borgholms Slott ”Nordens skönaste ruin” hör till de byggnadsverk som väl knappast lämnar någon besökare oberörd. Dess storlek är överväldigande och läget fascinerande. Sällan har natur och arkitektur smält samman till en sådan enhet som här och denna enhet blev bara ytterligare framhävd, när slottet år 1806 härjades av en stor brand och det endast blev kalkstensmurarnas nakna former kvar av all den forna härligheten.

Idag är Borgholms Slott ett av regionens största turistmål som på ett unikt sätt ger oss en vandring i svensk, nordisk och europeisk historia som sträcker sig över 900 år! Borgholms Slott är en del av vårt gemensamma kulturarv och förvaltas av Statens fastighetsverk. Borgholms kommun ansvarar för verksamheten på slottet. Läs mer om Borgholms Slott.

 

SOLLIDEN SLOTT
1-27 september öppet dagligen kl. 11-16

Sollidens slott är Kungafamiljens sommarparadis sedan generationer tillbaka. När du besöker slottsparken förstår du snart varför, här kombineras frodighet och grönska med vindlande gångar och spännande historier. När du promenerar in genom grinden till Sollidens slottspark möts du av en alldeles speciell miljö som inbjuder till promenader och upptäcktsfärder. Parken omsluter Kungafamiljens sommarslott och anlades för drygt hundra år sedan av dåvarande Drottningen Victoria.
I Paviljongen hittar du en utställning om Sollidens historia och utveckling. Varje sommar visas också en tillfällig utställning med Kungligt tema. Årets utställning kommer att handla om H.M.K. Carl XVI Gustafs liv här på Solliden, från barndomen ända fram till idag. Vi kommer att visa både offentliga och privata bilder. Läs mer om Solliden Slott.

VIDA MUSEUM & KONSTHALL
Oktober - 13 december öppet lör - sön kl. 11-15.

Vida är ett av södra Sveriges största och viktigaste konstcenter som också erbjuder en designbutik och ett kafé med fantastisk utsikt. Njut av spännande utställningar av målningar, skulpturer, fotografi och världsberömda designers. Här finns även ett café med selfservice. Läs mer om Vida Museum & Konsthall.

ÖLANDS MUSEUM, HIMMELSBERGA
September öppet lör - sön kl. 11-17 samt 27-30 september kl. 11-17
Oktober öppet (konsthall) lör - sön kl. 11-16

Himmelsberga är en bevarad radby sedan 1700- och 1800-talet. Byn Himmelsberga är en del av östra Ölands kulturlandskap och ger idag ett mycket genuint och idylliskt intryck, en oas för stressade nutidsmänniskor. Hur livet verkligen gestaltade sig för människorna som bodda här, med hög grad av självhushåll, slitet med djur, matlagning, tvätt och odlingar men också gemenskapen i arbete och fest, kan vi bara ana. Miljöerna sätter igång fantasin och får oss att ställa frågor om vårt eget sätt att leva. Läs mer om Himmelsberga.

 

7. ÖLANDS VÄRLDSARV, SÖDRA ÖLANDS ODLINGSLANDSKAP
Alltid öppet och tillgänligt.

Från Karlevi i väster till Gårdby i öster och sedan hela vägen söderut sträcker sig ett underskönt landskap och en unik kulturbygd. Radbyarna, den odlade marken, sjömarkerna och Stora alvaret bildar tillsammans världsarvet Södra Ölands odlingslandskap. På Öland har det bedrivits jordbruk i tusentals år. På grund av de speciella förutsättningarna som finns går bara en del av ön att odla. Stora alvaret och sjömarkerna vid Östersjön har inte kunnat odlas utan har främst fungerat som betesmark. Detta gör att vi idag kan uppleva något så unikt som ett medeltida odlingslandskap som brukas med moderna maskiner. Mycket som på södra Öland kan upplevas som naturens orörda skönhet är i själva verket ett lyckats samspel mellan människa och natur. Södra Öland är med på Unescos världsarvslista som en av världens mest unika platser! Läs med om Ölands Världsarv.

CAPELLAGÅRDEN
Trädgårdsbutiken är öppen 17 aug - 13 sep ons-fre kl. 10-17, lör-sön kl. 10-16 (lunchstängt kl. 12-13).

Capellagården på Öland, är en hantverksskola för gestaltande arbete, som grundades 1960 av Carl Malmsten. Skolan erbjuder utbildning inom möbel- och inredningssnickeri, textil och keramik. Capellagården bedriver också en ekologisk trädgårdsutbildning och har plantskoleverksamhet med örtagård, rosengård, fruktträdgård samt grönsakssodling. Sommartid anordnas utställningar, där elevernas arbete exponeras och saluförs. Capellagården bedriver också olika sommarkurser inom hantverk och kultur. Läs mer om Capellagården.

EKETORPS BORG
1-24 september öppet tor - lör kl. 11-16 (museum och butik).
Borgen är öppen året runt.

Eketorps borg är en helt utgrävd fornborg där muren och husen har återskapats direkt på fornlämningen. Om du är natur- och kulturintresserad får du ditt lystmäte i borgens intressanta historia, arkeologi och faunan på Alvaret. Eketorps borg hittar du längre ner på södra Öland med alvaret bredvid. Läs mer om Eketorps Borg.

SÖDRA UDDEN, OTTENBY
Naturum Ottenby är öppet 31 aug - 27 sep dagligen kl. 11-17 samt 28 sep - 1 nov dagligen 11-16.

Vid Ölands södra udde, som är en av Sveriges bästa fågellokaler, ligger naturreservatet Ottenby. Vägen ner mot Sveriges högsta fyr, Långe Jan, som omsluts av det vackra landskapet är kanske den mest spektakulära på Öland. Delar av året kantas vägarna av betande kor och får som inte bryr sig om de passerande bilarna. Ibland får man vackert vänta medan en fårfamilj sakta går över vägen.
Vid fyrbyn, intill fyren, finns en bokhandel och ett litet fyrmuseum som är inrymt i Värmestugan.Vid fyrplatsen ligger även en restaurang samt Ottenby fågelstation. I fyrbyn finner vi även Naturum Ottenby, ett centrum för besökare i naturområdet. Det är fri entré till den intressanta utställningen om flyttfåglar, som är årligen öppet från påsk till november. Naturum erbjuder också många guidningar för besökarna under stora delar av året. Läs mer om Ottenby.

Älska Öland varsamt


Det är ett privileguim att vi får möjligheten att ta del av den växlande naturen på Öland och komma den nära, även om det är skyddad natur. Men med frihet kommer också ansvar. Naturen på Öland är skör och många områden är värdefulla för ekosystemet. Därför älskar vi Öland på ett varsamt sätt så att vi även i framtiden kan ta del av unika naturupplevelser under de fyra årstiderna.

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen. Men vad innebär allemansrätten, vad får man göra och vad måste man tänka på? Läs mer om det här.