Eketorps Borg

 

På södra Öland möts vi av många fina platser, inte minst Ottenby, Eketorps borg, Grönhögen och Ölands sydligaste radby, Näsby. Ta dig tiden och kör ner till södra Öland för att uppleva naturen och historiens vingslag. 

Eketorps borg

Eketorps borg är en helt utgrävd fornborg där muren och husen har återskapats direkt på fornlämningen. Om du är natur- och kulturintresserad får du ditt lystmäte i borgens intressanta historia, arkeologi och faunan på Alvaret. Eketorps borg hittar du längre ner på södra Öland med alvaret bredvid. Hitta till borgen. Läs mer om Eketorps Borg. 

Näsby

Näsby är Ölands sydligaste radby och har sedan medeltiden varit en av öns största byar och sträcker sig närmare två km utmed landsvägen. Under sommarmånaderna finner vi ett mysigt litet café och ett galleriHitta till Näsby.

Ås Kyrka

Lite längre söderut tonar Ås kyrka upp sig, kyrkan vars torn ligger i öster, något som är ovanligt, faktiskt är det den enda kyrkan på Öland som har just tornet åt öster och ingen vet varför. Inte långt från kyrkan finner vi Ölands sydligaste vandrarhem och camping, ett boende med strövstigar utanför dörren. 

 

Ottenby & södra udden

Ölands södra udde är rikt på naturupplevelser. Här finns såväl gråsälar som knubbsälar. Året om är det gott om fåglar i området. På vintern är havsörnarna särskilt talrika. Under våren passerar såväl stora som små fåglar udden på sin flyttning söderut. Särskilt rikt är flyttfågelsträcket under hösten. Under klara dagar sträcker enorma flockar av allt från gäss till duvor ut över öppet hav från udden. 

På Ölands södra udde ligger naturum Ottenby beläget. Naturum är uddens besökscenter. Här kan du få information inför ditt besök och tips på hur du bäst upplever området. Naturum Ottenby erbjuder också guidningar för både vuxna och barn. 

Om du vill uppleva reservatet från en högre höjd kan du vandra upp för de 197 trappstegen i Sveriges högsta fyr Långe Jan. Härifrån har du en magnifik utsikt över landskapet och reservatet. 

Även Ottenby fågelstation är belägen på Ölands södra udde. Här har det skett forskning och ringmärkning av fåglar sedan år 1946. Totalt ringmärks omkring 25 000 fåglar på fågelstationen varje år. Ringmärkningen bidrar till att öka kunskap om allt från fåglars flyttmönster till hur olika populationer av olika fågelarter över tid. 

För den som vill köpa med sig en souvenir från sitt besök finns Naturbokhandeln med en filial på udden. I butiken finns allt från naturböcker till kikare och presentartiklar av hög kvalitet. 

På udden kan du också slå dig ner och njuta av en god fika eller en god måltid på Restaurang Fågel Blå

Hitta till Ölands södra udde

 

Karl X:s mur

Den 4,5 kilometer långa muren som går tvärs över Öland byggdes under 1650-talet och skiljer kungsgårdens mark från den övriga kronoallmänningen. Murens syfte var inte att hålla inne kungsgårdens hjortar som man länge trott utan snarare en revirmarkering från Kung Karl X. Hitta till muren.

Grönhögen

Grönhögen är en mysig liten by på sydöstra Öland, förutom en mysig hamn finns här restauranger, bageri och kafé en golfbana och ett kalkbrott. Grönhögens Kalkbrott var ett aktivt kalkbrott under mitten av 1900-talet. Idag är kalkbrottet bland annat en populär badplats.

Grönhögens kalkbrott ligger öster om väg 136, önskar du besöka kalkbrottet rekommenderar vi dig att parkera på andra sidan vägen. Kommer du norr ifrån svänger du alltså in höger för att parkera bilen och inte vänster där Kalkbrottet ligger. Promenera sedan några hundra meter till kalkbrottet.

I norra delen av kalkbrottet finns en liten udde, här är det lätt att gå i vattnet. Det finns även en badplats i sydvästra hörnet. Från denna kan man hoppa i vattnet från ett par meters höjd. Norra delen av brottet är relativt grund med platåer och långsamt sluttande plan, medan södra sidan har en vägg som går rakt ner i avgrunden, ca 12 meter till botten. Hitta till Grönhögens hamn och till Grönhögens Kalkbrott

 

Hitta till Ottenby, Eketorps borg, Grönhögen och Näsby på södra Öland.

Älska Öland varsamt


Det är ett privileguim att vi får möjligheten att ta del av den växlande naturen på Öland och komma den nära, även om det är skyddad natur. Men med frihet kommer också ansvar. Naturen på Öland är skör och många områden är värdefulla för ekosystemet. Därför älskar vi Öland på ett varsamt sätt så att vi även i framtiden kan ta del av unika naturupplevelser under de fyra årstiderna.

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen. Men vad innebär allemansrätten, vad får man göra och vad måste man tänka på? Läs mer om det här.