Borgar & Slott på Öland

Eketorps Borg

 

Öland är ön där du ständigt kan uppleva historiens vingslag. Fornborgar, gravsättningar, odlingslandskap, bebyggelse och framförallt väderkvarnarna, som kanske är det mest karakteristiska kulturarvet som Öland kan erbjuda. Runt om på ön görs olika typer av historiska kulturarv tillgängliga genom mer eller mindre organiserade upplevelser. Eketorps borg och Borgholms slottsruin med guidade turer, särskilda barnaktiviteter och tidsenligt klädd personal. Men också mindre hembygdsföreningar eller byalag som sköter kvarnar och museum.  Eller varför inte åka på safari bland öns alla öppna kyrkor? Om du siktat in dig på en semester med historiska och kulturella förtecken har du kommit rätt. Här tipsar vi om några av öns borgar och ruiner!

Eketorps Borg

Eketorps borg är en helt utgrävd fornborg där muren och husen har återskapats direkt på fornlämningen. Om du är natur- och kulturintresserad får du ditt lystmäte i borgens intressanta historia, arkeologi och faunan på Alvaret. Eketorps borg hittar du längre ner på södra Öland med alvaret bredvid. Hitta till borgen. Läs mer om Eketorps Borg. 

Sandby borg

Sandby borg, belägen på östra sidan, inte långt från Gårdby, är den enda av de öländska fornborgarna som är belägen vid vattnet och har fått stor uppmärksamhet de senaste åren angående de spektakulära fynd som har gjorts där. Då och då arrangeras guidade turer till borgen. Läs mer om Sandby Borg.

 

ismanstorps borg

 

Ismanstorps Borg

Ismanstorps borg är en av Ölands största fornborgar med en diameter på 127 meter och ligger omgiven av våtmarker i Mittlandskogen och är såväl en arkeologisk gåta som ett omtyckt utflyktsmål. Invid den stora, mäktiga fornborgen skymtar en liten liten röd stuga som fungerat som kaffe-, saft- , wienerbrödsstuga mm. för borgens besökare i flera generationer. Den är mycket naturskönt belägen. Läs mer om Ismanstorps Borg.

Gråborg & Sankt Knuts Kapell

Gråborg är Ölands största fornborg och även en av Sveriges största anläggningar i sitt slag. Liksom Ismanstorp är den belägen centralt på ön. Borgen har tidigare benämnts Backaborg men denna benämning har efter hand flyttats över till den närliggande byn Borg. Intill borgen finns även en medeltida kapellruin. Läs mer om Gråborg & S:t Knuts Kapell.

 

 

Borgholms Slottsruin

Borgholms Slott ”Nordens skönaste ruin” hör till de byggnadsverk som väl knappast lämnar någon besökare oberörd. Dess storlek är överväldigande och läget fascinerande. Sällan har natur och arkitektur smält samman till en sådan enhet som här och denna enhet blev bara ytterligare framhävd, när slottet år 1806 härjades av en stor brand och det endast blev kalkstensmurarnas nakna former kvar av all den forna härligheten.
Idag är Borgholms Slott ett av regionens största turistmål som på ett unikt sätt ger oss en vandring i svensk, nordisk och europeisk historia som sträcker sig över 900 år! Borgholms Slott är en del av vårt gemensamma kulturarv och förvaltas av Statens fastighetsverk. Borgholms kommun ansvarar för verksamheten på slottet. Läs mer om Borgholms Slott.

Skäftekärrs Järnåldersby

I Skäftekärr, nära Böda på norra Öland, finns en järnåldersby med ett 20-tal väl bevarade stenhusgrunder fördelade på ett 10-tal gårdar från perioden 300-700 e Kr. Mitt i järnåldersbyn ligger lämningarna från en stormansgård med fyra husgrunder. Alldeles bredvid finns en rekonstruktion av ett järnåldershus och en brandruin från ett tidigare rekonstruerat hus. Läs mer om Skäftekärrs Järnåldersby.

Läs mer om Ölands borgar och slottsruiner!

Älska Öland varsamt


Det är ett privileguim att vi får möjligheten att ta del av den växlande naturen på Öland och komma den nära, även om det är skyddad natur. Men med frihet kommer också ansvar. Naturen på Öland är skör och många områden är värdefulla för ekosystemet. Därför älskar vi Öland på ett varsamt sätt så att vi även i framtiden kan ta del av unika naturupplevelser under de fyra årstiderna.

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen. Men vad innebär allemansrätten, vad får man göra och vad måste man tänka på? Läs mer om det här.