Sollidens slott är Kungafamiljens sommarparadis sedan generationer tillbaka. När du besöker slottsparken förstår du snart varför, här kombineras frodighet och grönska med vindlande gångar och spännande historier.
En park att återupptäcka
När du promenerar in genom grinden till Sollidens slottspark möts du av en alldeles speciell miljö som inbjuder till promenader och upptäcktsfärder. Parken omsluter Kungafamiljens sommarslott och anlades för drygt hundra år sedan av dåvarande Drottningen Victoria.
Gå på upptäcktsfärd i parken
På Solliden finns många platser och aktiviteter som passar särskilt bra för våra yngre besökare. Börja med att hämta barnens egen karta, så missar du inget spännande!
Smaka på Solliden
På Solliden behöver du inte gå hungrig! Här finns något för alla, oavsett om du vill ha en liten fika, lättlunch, en rejäl måltid eller bara en glass så kan du besöka Kaffetorpet och slottets creperie.
Slottsboden
Letar du efter en present eller en fin souvenir från ditt besök på Solliden? I våra butiker hittar du t ex unika produkter med anknytning till de kungliga samlingarna, bröd och andra godsaker från eget bageri samt utvalt hantverk från Öland.
Ett besöksmål för alla
Grupper är hjärtligt välkomna till Sollidens slottspark och vi kan erbjuda olika skräddarsydda paket. Välkommen med en förfrågan, så hittar vi den bästa lösningen för ditt sällskap. Det är lätt att förstå vad H.M.K. Carl XVI Gustaf menar när han säger: "Solliden är vår dröm på vintern och vårt paradis på sommaren". Läs mer om Solliden Slott.
Ismantorps Borg ligger omgiven av våtmarker i Mittlandskogen och är såväl en arkeologisk gåta som ett omtyckt utflyktsmål. Invid den stora, mäktiga fornborgen skymtar en liten liten röd stuga som fungerat som kaffe-, saft- , wienerbrödsstuga mm. för borgens besökare i flera generationer.
Ismanstorps borg är en av Ölands största fornborgar med en diameter på 125 meter. Innanför den 3-4 meter höga muren finns 95 husgrunder grupperade i radiella kvarter. Muren är försedd med 9 portar. Borgen är unik genom att husgrunderna är väl synliga ovan mark.
Sannolikt har borgen byggts under äldre järnålder (0 - 500 e Kr). Längs borgväggen finns en del stenbrott som kan ha tagits upp vid borgbygget. Praktiskt taget allt utrymme innanför ringmuren har upptagits av bebyggelse. Här finns spåren av ett vimmel av större och mindre hus längs det nätverk av gator och gränder som förbinder borgområdets alla delar med portarna i befästningsmuren. Planlösningen påminner om ett medeltida stadssamhälle och här finns även ett torg i centrum av borgens bebyggelse.
Borgen har uppmärksammats av bland annat Linné, men även av flera andra resenärer och antikvarier. Bebyggelseplanen över borgen överensstämmer med Eketorp II. Markområdet runt borgen ägs och vårdas av Vitterhetsakademien. Under åren finns här en rik orkidéflora.
Teorierna om Ismantorps användning går isär. Befästningsverken talar för en skyddsfunktion men samtidigt utgör det stora antalet portar en försvarsteknisk svaghet. Ismantorp har jämförts med de stora slaviska borgarna som både fungerat som skydd och som helgedomar. Annan forskning betraktar borgen som en del av det övriga beståndet av borgar på Öland. Ismantorp skulle enligt denna teori ingå i en form av landsförsvar med en enad organisation.
Vägen till Ismantorps borg är väl skyltad. 350 meters gångväg från borgen ligger en parkering med toalett. Det finns även en tillgänglighetsanpassad väg från mellan parkeringen och borgen, den är drygt 400 meter lång.
GRÅBORG OCH S:T KNUTS KAPELL
Gråborg är Ölands största fornborg och även en av Sveriges största anläggningar i sitt slag. Den är belägen centralt på ön närliggande byn Borg. Intill borgen finns S:T Knuts Kapell, en medeltida kapellruin.
Borgmuren omsluter en yta på 210 x 160 meter och ringmurens höjd varierar 4-7 meter. Murens ursprungliga höjd har uppgått till cirka 8-10 meter med en tjocklek på cirka 10 meter. I nordväst finns en port med ett medeltida valv som förstärkt med kalkbruk. Borgen har tidigare haft ytterligare två portar, en i norr och en i söder. Enligt äldre källor har den befintliga porten tidigare krönts av ett mindre torn, även den södra porten har haft ett torn.
Historisk tid
Bönderna i byn har under lång tid odlat inne i borgen. Borgmurens utseende skiljer sig till viss del från övriga fornborgar, genom sin förmodligen ursprungliga lodräta innersida, som påbyggts under medeltiden och fått det karaktäristiska avsmalnande murkrönet. Utanför den nordöstra och östra delen av muren finns en svag försänkning som troligen utgör resterna av en vallgrav. Ursprungligen har vallen varit något lägre här och en vallgrav får därför en logisk förklaring. Gråborg jämförs ofta med Eketorps borg som också använts under en lång tid. Den har anlagts under järnålder men spelat roll långt in i historisk tid. Man vet att borgen fortfarande användes under kriget mot danskarna 1677. Några arkeologiska undersökningar som mer noggrant bekräftat borgens ålder och utveckling finns inte. På 1920-talet undersöktes bland annat portarna och nyligen har en begränsad undersökning gjorts, som dock inte omfattat de djupare kulturlagren.
Arkeologiska fynd
Borgens betydelse under medeltiden har utan tvekan varit ansenlig och bekräftas delvis av det ganska omfattande lösfyndsmaterialet, där det medeltida materialet överväger. Borgens funktion har troligen förändrats från en försvarsborg i riktning mot handelsplats och kanske ett slags administrativt centrum. När borgen 1450 tillhörde Vadstena kloster skattades i salt, vilket tyder på handelsaktiviteter.
Kapellruin
S:t Knuts kapell, 200 meter norr om borgen, tyder på att borgen har haft en stor betydelse under medeltiden. Kapellet, ursprungligen cirka 18 x 7 meter, uppfördes under 1100-talet utan torn och var försedd med absidkor. Koret avsmalnar något åt öster och var försett med fönster med rundstav och skråkantsockel. Kapellet breddades under gotisk tid och förseddes med spetsbåge. Kapellet, övergavs redan under 1500-talet, och dess enda klocka konfiskerades till kronan 1560. Idag finns endast den västra gaveln och triumfbågen kvar. En stavkorshäll finns numera i Algutsrums kyrka liksom ett altarskåp som är ett av Ölands största. Kapellbyggnaden har troligen omgivits av en mindre kyrkogård, såväl skelett som gravstenar har påträffats i närheten. Kapellet har varit helgat åt den danske helgonkonungen Knut som blev dödad i ett uppror i Odense år 1086 och som senare blev skyddspatron hos den danska handelsorganisationen Knutsgillet.
Bevaras
Borgs by består idag av två gårdar som ägs av Vitterhetsakademin. Här försöker man bevara det äldre odlingslandskapet genom traditionella brukningsmetoder i ängar och hagar. Bebyggelsen är välbevarad med delvis sammanbyggda ladugårdslängor i skiftesverk under vasstak. År 1540 bestod Borg av en gård som tillhörde Vadstena kloster.