Gömda Skatter på Öland

Öland är ön där du ständigt kan uppleva historiens vingslag. Från fornborgar och gravsättningar till odlingslandskap och väderkvarnar. I marken vi går på finns gömda skatter som berättar om den betydelse Öland haft i historien. Både långt tillbaka och nära. Ta del av Ölands gömda skatter med våra sju utflyktstips från norr till söder.
1. JÄRNÅLDERSBYN ROSENDAL
Alltid öppet
Rosendal ligger i Ekopark Böda och är Ölands bäst bevarade järnåldersby med 14 husgrunder. En del av husgrunderna och gärdesgårdarna är över en meter höga. Rosendal övergavs för 1300 år sedan, och när byn återupptäcktes på 1980-talet jämförde utgrävningsledaren jordbruksområdet med Pompeji, utan motsvarighet i hela Europa. Här kan du gå mellan husen och känna på hur det var på Öland under järnåldern. Runt byn finns även tre samtida gravfält. Vid Rosendal finns en informationsskylt och bord och bänkar där du kan duka upp fikakorgen.
Tips på matställe:
Kalk i Löttorp, Mån-tor 11.30-16, fre 11.30-21, lör 11.30-23, sön 13-18

2. SKEDEMOSSE MUSEUM
Öppet dagligen kl. 10-17 hela oktober.
Guidade visningar efter överenskommelse.
På Skedemosse museum möts arkeologi, historia och kultur. Skedemosse var från tiden runt Kristi födelse och fram till vikingatiden en av Skandinaviens viktigaste offerplatser. Under nutida arkeologiska utgrävningar har enastående fynd gjorts, bland annat en stor skatt av bearbetat guld. På museet finns också en utställning om vikingar, och en utställning om Skedemosse gårds historia. I anslutning till muséet finns en tre kilometer lång vandringsled som leder ut till offerplatsen. Vägvisarblad finns på museet. Leden går genom det vackra odlingslandskapet och är populär året runt.
Tips på fikaställe:
Köpingsviks konditori, To 8-17, fr 8-17, lö 8-16

3. GRÅBORG
Alltid öppet
Gråborg är Ölands största fornborg och även en av Sveriges största anläggningar i sitt slag. Borgen anlades under järnåldern och användes som försvarsanläggning fram till 1677 i kriget mot danskarna. Gå in genom den välvda portalen och upplev den stora cirkelformade innergården. Passa på att ta med dig fikakorgen och stanna upp en stund i de välbevarade omgivningarna i Borgs by.
Ta del av Gråborg digitalt: Sandby borgs vänner har låtit producera en digital guidning av Emma Rydnér i Borgs by och Gråborg. Ta del av intressanta fakta om utgrävningarna som gjorts i borgen på youtube.
Tips på matställe:
Arontorps kroppkakor, dagligen 10-18