Öländska fyrar

 

Fyrar har under ett par tusen år hjälpt sjömän att navigera ute till havs. Det har fungerat som ett sjömärke under nattetid för att sprida ljus och andra signaler för sjöfarten för att varna vid grunt vatten eller för att hjälpa sjömän att kontrollera den geografiska platsen. Idag är de flesta fyrar nedsläckta och används endast som fröjd för ögat.

På Öland finns nio stycken fyrar belägna från norr till söder. De kanske mest kända fyrarna på ön är Långe Jan på södra udden och Långe Erik på norra udden. Bägge dessa fyrar har blivit attraktiva besöksmål där det finns möjlighet för besökaren att gå upp i fyren. Alla fyrar har inte möjlighet att ta emot besökare men är ack så vackra att beskåda på avstånd. Här tipsar vi om alla nio fyrar som finns på ön!

 

Långe Jan

Långe Jan är med sina 42 meter Sveriges högsta fyr och står längst ner på Ölands södra udde. När fyren stod klar år 1785 var den en stenkolsfyr och har sedan dess byggts om ett flertal gånger.  Den fick elektriskt ljus 1948 och är idag helt obemannad och går på helautomatik med en lysvidd upp till 26 sjömil.

Man kan idag besöka fyren och även gå upp i den 197 trappsteg höga spiraltrappan för att få se en fin vy över Ottenbylund, havet och stora delar av Ölands sydligaste delar. I den gamla fyrvaktarstugan inryms idag ett litet museum över fyrens historia och på platsen runt fyren finns även Ottenby fågelstation, ett naturum och restaurangen Fågel Blå. Läs mer om Långe Jan. Hitta till fyren.

Ingrunden Fyr

Ingrunden Fyr hette från början Utgrunden Fyr och var placerad ute i Kalmarsund där den spelade en viktig roll som kassunfyr. Idag står Ingrunden Fyr på land vid Degerhamns hamn och används till observationsstation och bevaring av dokumentation över fyrlivet längs Ölands kust. Fyren är öppen för besökare under museets öppettider.

Segerstads Fyr

Segerstads Fyr är beläget på sydöstra Öland och har sedan 1994 varit fast boende. Vid fyren kan man som besökare hyra rum för en avkopplande semester vid havet, mitt i fågelparadiset. Fyren sägs även vara mytomspunnen och en mängd fartyg, däribland Regalskeppet Kronan förliste utanför kusten före fyrens uppförande. Läs mer om Segerstads Fyr. Hitta till fyren

 

Ispeudde Fyr

Ispeudde Fyr är belägen på Ölands västra kust 2,5 kilometer söder om Stora Rör. Fyren har haft olika skepnader genom tiderna sen den anlades 1866 och har idag en lyshöjd på 7,4 meter.

Borgholms Fyr

Borgholms Fyr har funnits sedan 1860-talet då farleden genom Kalmarsund förbättrades och behovet av en fyr vid Borgholm uppstod. Det var då ett kombinerat bostadshus och fyr, men sedan början av 1900-talet ersattes fyrhuset av den fyr som finns på platsen idag. Borgholms Fyr är idag släckt, men går fortfarande att besöka genom att följa stigen från Borgholm mot Kalmarsund genom Borga Hage naturreservat vid Slottsskogen.

Kapelluddens Fyr

Kapelluddens fyr ligger drygt fyra kilometer öst om Bredsättra på Ölands östra sida. Fyren byggdes år 1871 och ligger längst ut på udden. Den är ritad av A.T. Gellerstedt och dess tidstypiska järnkonstruktion är byggd i Helsingborg och fraktades sedan till Öland i lösa delar. Kapelludden är även känt för sitt rika fågelliv och är väldigt populärt för fågelskådare under både vår och höst. Hitta till fyren

 

Högby Fyr

Högby Fyr monterades ned och uppfördes i Högby 1897 efter att ha visats på Stockholmsmässan. Bostadshuset som finns i anknytning till fyren samt fyren själv ägs idag privat och både fyrvaktarbostaden och fyren är byggnadsminnesmärkta. Högby Fyr ligger cirka tre kilometer öster om Löttorp på Norra Öland

Tokenäs Fyr

Tokenäs Fyr ligger på udden utmed kustvägen Byxelkrok och Hagskog. Det är en lättillgänglig plats med fina stränder och natur. Fyren har en lyshöjd på sju meter och fikaplatser i närheten finns att tillgå.

Långe Erik

Långe Erik är en 32 meter hög fyr byggd av kalksten på Ölands norra udde. Det är en av de större sevärdheterna på ön och för att göra omgivningarna ännu mer attraktiv startade Fyrvaktarn´s Dotter en liten souvenirbutik, visningar och ett pittoreskt café 1999. Genom att promenera de 132 trappstegen till balkongen som är belägen på 28 meters höjd får man en enastående utsikt av omgivningen och dess unika miljöer. Läs mer om Långe Erik. Hitta till fyren.

Älska Öland varsamt


Det är ett privileguim att vi får möjligheten att ta del av den växlande naturen på Öland och komma den nära, även om det är skyddad natur. Men med frihet kommer också ansvar. Naturen på Öland är skör och många områden är värdefulla för ekosystemet. Därför älskar vi Öland på ett varsamt sätt så att vi även i framtiden kan ta del av unika naturupplevelser under de fyra årstiderna.

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen. Men vad innebär allemansrätten, vad får man göra och vad måste man tänka på? Läs mer om det här.