Familjeutflykter i oktober

Publicerad: Oktober 2020

 

Ölands variationsrika natur lockar till stämningsfulla småturer under hösten. Ge er ut på en utflykt på Stora alvaret, besök en ny lekplats eller bada i badhus. Ta del av våra tips på familjeutflykter i oktober från norr till söder.
 

1. NATURÄVENTYR I TROLLSKOGEN

En utflykt till Trollskogen är alltid ett spännande äventyr för hela familjen. Här leder de smala krokiga stigarna dig fram där trubbiga ekar och vindpinade tallar breder ut sig. Långt inne i skogen gömmer sig den gamla Trolleken som tros vara närmare 900 år gammal.

Starta besöket i det nybyggda naturum Trollskogen, där gränserna mellan ute och inne suddas ut. Här kan hela familjen lära sig mer om Ölands geologi, växtlighet, djur och historia. Naturum Trollskogen har öppet to-sö 11-16 hela oktober.

Med start vid naturum Trollskogen finns tre olika färgmarkerade vandringsslingor i sagolik miljö, anpassade för både stora och små. 2,7 km-leden är anpassad för barnvagn och 1 km-leden är tillgänglighetsanpassad. Här finns också en tipspromenad för stora och små.

Läs mer om Trollskogen & Naturum Trollskogens aktiviteter.

Matställen för kurrande magar:
Enklare fika finns på naturums eget café Tångsnällan som är öppet to-sö 11-16:30.
 

 

2. UPPTÄCKTSFÄRD I BYRUM & LÖTTORP

Starta turen vid Ölands finaste raukområde i Byrum. Passa på att gå runt eller klättra omkring bland ett hundratal raukar längs den 600 meter långa strandremsan. Raukarna ligger precis intill vägen och här finns även en parkeringsplats. Byrums raukar är starten för Horns kustväg som slingrar sig söderut längs med Kalmarsund.

Turen går sedan österut ca en halvmil till Björkvägen i Löttorp där den nybyggda Kottelekplatsen bjuder på utmaningar med bland annat linbana och inte-nudda-marken-bana.

Matställen för kurrande magar:
Njut av vällagade hamburgare hos Kalk Gourmetburgare i Löttorp. Hos Löttorps konditori kan ni fika på plats eller köpa med er bullar till utflykten.
 

 

3. LEK & RÖRELSE I BORGHOLM

Borgholm har det senaste året utrustats med många fina parker för lek och spontanidrott. Dansbågen i Södra parken, lekskeppet i Bäckmanska parken och linbanan vid Rosenfors lekplats är alla populära aktiviteter i stan. Välj ut en favorit eller gör en lekplatssafari med avbrott för lite lunch eller fika.

För de lite större barnen finns en aktivitetspark i Mejeriviken för skateboard och kickbike och vid Furuhäll ligger Borgholms mountainbikebana. För lek och sim inomhus finns Borgholms badhus vid Kapelludden.

I Slottsskogen som ligger precis intill Borgholm finns många fina stråk och stigar. Intill Strandvägen finns Borgholms fyr och bombkratern från andra världskriget. Följ skyltningen upp mot Kaffetorpet och Solliden. Här finns ett bra lekstopp för den som vill åka linbana eller rutschkana. Turen går sedan vidare via alvaret förbi Borgholms slott. Passa på att gå runt den ståtliga ruinen och speja ut över Kalmarsund. Återvänd sedan till Borgholm via Garderobstrappan tillbaka ner till Slottsskogen.

Matställen för kurrande magar:
Caféerna Bönan på hörnet och Nya Conditoriet erbjuder mackor och bakverk. Lunch serveras bland annat hos Borgholm kök och bar och Sörens restaurang. En utflykt i sig är det familjevänliga Café Sjöstugan som har öppet söndagar 10-16 med tipspromenad för stora och små.

ismanstorps borg

 

4. BORGÄVENTYR I MITTLANDSSKOGEN

Njut av Mittlandskogens skatter längs med slingrande vandringsleder som omsluts av gamla ekar, höstfärgade hasselbuskar och ruiner som vittnar om dåtiden. Stanna upp och fantisera kring hur livet en gång såg ut här för flera hundra år sedan.

Starta turen vid Ismanstorps borgs parkering. Härifrån går en stig som leder fram till borgen. Ismantorps borg är den bäst bevarade fornborgen på Öland med sina 95 husgrunder. Vid utgrävningar har få fynd gjorts, vilket tyder på att borgen aldrig varit permanent bebodd och kanske var den heller aldrig en försvarsborg. Lek kurragömma bland husgrunderna och njut av en medhavd fika på en filt i någon av husgrunderna.

Matställen för kurrande magar:
Knappt 5 km från borgen ligger Kaffestugan i Himmelsberga med helgöppet 11-16. Entré behöver inte lösas för att fika här.
 

 

5. TIDSRESA PÅ EKETORPS BORG

Mitt i det öländska världsarvet möts både järnålder och medeltid. Den återuppbyggda fornborgen är den enda i sitt slag och en riktig upplevelse att besöka. Speja ut över vidderna från borgmuren eller utmana familjen på medeltida lek och spel. Varje helg i oktober händer något spännande för barn och familjer på Eketorps borg, öppen fr-lö 10-15. Hela programmet och vad som finns att upptäcka i borgen hittar du här.

Passa även på att ta en vandringstur runt borgen. Eketorpsleden är en 1,6 km lång vandringsslinga med start vid Eketorps borg. Leden går genom betesmarkerna väster om fornborgen och besökscentret, följ skyltningen från stättan vid besökscentret för att starta promenaden. Leden är markerad med stenrösen och går främst över den plana kalkstensplattan, och är därför relativt lättgången. För dig som är intresserad av Geocaching så finns det flera gömmor i anslutning till leden.

Läs mer om Eketorps Borg.

Matställen för kurrande magar:
Caféet på Eketorps borg håller öppet samma tider som borgen är öppen, fr-lö 10-15.
 

 

6. FÅGLAR & UTSIKTSPLATSER I OTTENBY

Det är något alldeles speciellt med att färdas på den sista vägen som leder ner till fyrbyn på Ölands sydspets. Djuren som betar vid sidan av vägen, fåglarna, ljuset och vidderna. Passa på att göra en utflykt hit i oktober, här finns mycket att uppleva.

Vid fyrbyn, intill fyren, finns en bokhandel och ett litet fyrmuseum. Vid fyrplatsen ligger även en restaurang samt Ottenby fågelstation. På stenarna utanför östra stranden ligger ofta knubbsälar och solar sig. Naturum Ottenby ligger beläget mitt i fyrbyn och det är fri entré till den intressanta utställningen om flyttfåglar, öppen dagligen 11-16 hela oktober. Här kan du även ta del av flera olika guidningar och aktiviteter för hela familjen. Vad sägs om att kika efter fåglar och sälar på udden, lära dig mer om fyren, följa med in bakom kulisserna på fågelstationen eller lära dig mer om flyttfåglar och ringmärkning. 

Passa även på att gå upp i Sveriges högsta fyr, Långe Jan. Efter 197 trappsteg är du uppe och här möts du av en magnifik utsikt. Kanske ser du sälarna som ligger på stenarna.

Ett annat tips för utflykten är att stanna till i de södra delarna av Ottenby lund. Längs en av vandringslederna ligger ett stort fågeltorn och utsikten härifrån är alltid hänförande. Det är som att blicka ut över savannen med fyren längst bort i horisonten. Fågeltornet är en bra plats för en utflykt året om med möjlighet att duka upp matsäck och njuta av den fantastiska utsikten.

Läs mer om Ottenby och Naturum Ottenby.

Matställen för kurrande magar:
Restaurang Fågel Blå som ligger i fyrbyn har öppet dagligen 10-16 för både fika och lunch under vecka 44. Stängt under vecka 43.

Älska Öland varsamt


Det är ett privileguim att vi får möjligheten att ta del av den växlande naturen på Öland och komma den nära, även om det är skyddad natur. Men med frihet kommer också ansvar. Naturen på Öland är skör och många områden är värdefulla för ekosystemet. Därför älskar vi Öland på ett varsamt sätt så att vi även i framtiden kan ta del av unika naturupplevelser under de fyra årstiderna.

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen. Men vad innebär allemansrätten, vad får man göra och vad måste man tänka på? Läs mer om det här.