En kunglig Ö

 

En kunglig ö med lång historia

På 1600-1700 talet var hela ön en stor kunglig jaktmark. För att inte viltet skulle ta sig över på böndernas mark byggdes en mur tvärs över ön norr om Ölands södra udde.

 

Sollidens Slott

Det medelhavsinspirerade slottet stod klart 1906, byggt på uppdrag av Drottning Victoria på inrådan av doktor Axel Munthe. Ölands många soltimmar och syrerika luft skulle göra drottningengott ansåg han, och även dagens kungligheter njuter gärna av Ölands sköna väder.

Idag är Sollidens slott den svenska kungafamiljens sommarresidens som de besöker så ofta de får möjlighet. Slottet är öppet för besökare under hela sommarhalvåret. På egen hand har gästerna tillgång till en stor del av parkerna, kaffetorpet, slottsboden och paviljongen med utställningar.

Läs mer om öppettider och boka tid för en guidad tur här!

 

Victoriadagen 14 juli

Kronprinsesan Victorias födelsedag firas ordentligt på Öland den 14 juli. Delar av kungafamiljen är på plats, flera artister uppträder och det eftertraktade idrottspriset Victoriastipendiet delas ut.

En omtyckt tradition mer personlig i firandet är dessutom att allmänheten är välkommen till Solliden för att gratta Kronprinsessan på ett mer personligt sätt.

Under veckan pågår flera evenemang i samband med Kronprinsessans födelsedag som tex Victoriamässan vid Gula Paviljongen den 13 och 14 juli och det populära motionsloppet Victorialoppet som går av stapeln den 15 juli 

Välkommen att fira Victorias dag på Öland - Boka nu!