Bruna bönor

Sveriges mest beresta böna odlas fortfarande på Öland!

Trots att bruna bönor odlades redan i mitten av 1600-talet i Sverige är den fortfarande lite av en "doldis" i det svenska köket. Om man undantar en klassisk rätt inom svensk husmanskost. Bruna bönan kom ursprungligen från Sydamerika till Europa när man upptäckte det stora landet i väster. Bönan fortsatte dock sitt resande världen över. Som basmat ombord på ostindiefararnas segelskepp under 1700-talet var torkade bönor ett nödvändigt sätt att klara hushållningen.

Den som reser har mycket att berätta! Dess världsomseglingar ger oss faktiskt idén till att presentera den svenska bruna bönan som den verkligt mångsidiga och spännande ingrediens den faktiskt är. Ju mer man läser om den desto mer upptäcker man. Bruna bönans höga näringsvärde och fördelaktiga pris gör den till smart mat, men också smärt mat då den ger kroppen viktiga fibrer utan onödigt fett.

Bruna bönor är ett av de livsmedel som ger mest protein för pengarna. Ju större kök desto viktigare att hushålla med slantarna. Då är bruna bönor ett lyckat val. Låt dig inspireras till att variera bönrätterna. Bruna bönor passar i både kalla och varma rätter. Följer du bara några enkla råd går det lätt och snabbt att laga god och spännande mat från hela världen.

På Öland har det de senaste åren lanserats nya produkter av brun böna. Ett unikt bönchips och ett par helkonserver, salladsböna, böna i tomatsås och ytterligare några nya smaker lanserades under hösten 2011.

För att tydliggöra den bruna bönans mervärde har det sedan 2007 arbetats med att få bönan erkänd som en produkt med skyddad geografisk beteckning via Livsmedelsverket Sverige och som ett andra steg som ett "Presidia" projekt inom Slow Food organisationen (www.slowfood.com). Detta med tanke på bönan som ett bevarande smak och matkulturarv.

I november 2010 erhöll den svenska bruna bönan en "Skyddad geografisk beteckning" och i slutet av året kom intyget från Slow Food att bönan även är ett presidia projekt inom organisationen.

Endast sorterna Stella I, Bonita, Katja och Karin får användas vid odling av "Bruna bönor från Öland".

http://www.brunabonor.se/

Öländska bönchips är en ny produkt som framställs av ekologiska bruna bönor. Chipsen tillverkas utan tillsatser och innehåller varken mjölk eller gluten!

Ulf och Maryanne Wahlquist