Välkomna till nätter under sommarnatthimeln

Område: Södra Öland
Kategori: Evenemang, Guidningar & Utflykter
Datum: Fredag 1 maj 2020 - fredag 7 aug 2020

I försommar och sommar bjuder GAF, Grönhögens Astronomiska förening, tillsammans med olika samarbetspartners in allmänheten till tre publika astronomiska visningskvällar på Öland. Månen och jätteplaneterna Jupiter och Saturnus är i fokus men till sensommaren framför allt Jordens grannplanet den roströda Mars. Den ses då i det bästa läget för observationer på mycket länge. En bonus i början av augusti blir årets kraftigaste meteorskur som heter Perseiderna.

* Natten den 1-2 maj, Naturum Trollskogen, Länsstyrelsen
* Natten den 23-24 maj Station Linné, söder om Skogsby
* Natten den 7-8 augusti Eketorps borg, parkeringen, Mörbylånga kommun

EFTER MIDNATT
Gemensamt för mötena är att det är efter midnatt som det bästa tillfället för observationer kommer. Tidigare har planeterna helt enkelt inte gått upp eller står för lågt. Besök gärna GAF:s hemsida på gaf.homeip.net (inget www) för den senaste informationen. I händelse av dåligt väder söker vi skydd inomhus.

SIMULERA OCH ÖVA DIG PÅ NATTHIMLEN I FÖRVÄG
Astronomi är svårt och speciellt att utöva i en grupp vid en given tid. Det är naturen direktsänd så att säga och den spelar ofta inte med. På senare år har digitala verktyg på nätet i form av appar för alla plattformar, PC och Mac, plattor och mobiler, blivit allt bättre. Oftast är de gratis eller mycket billiga. Exempelvis Stellarium och Sky Safari Plus.
Intresserad publik kan därför redan nu idag ladda hem och börja kolla in och öva natthimlen de aktuella datumen. Då vet ni när Månen kan ses och vid vilken tid, exempelvis.

MOBIL LÄTT UTRUSTNING
Det finns inga publika observatorier på Öland och den utrustning som vi har med för visningen är lätt, mobil och med bara mindre instrument. Tag gärna med dina egna kikare.
En erfarenhet från senare års visningar är att barn och ungdomar gärna vill försöka fotografera eller filma månen och planeterna genom teleskopokularet. Det är mycket svårt. Ett tips är att föräldrarna i förväg skaffar ett speciellt tillbehör för att hålla mobilkameran i rätt position precis ovanför okularet. Det är enbart månen som det fungerar bra på dock. Alla firmor med hemsidor som säljer teleskop och tillbehör har denna utrustning hemma. Ring och prata med en säljare. Hållaren kostar cirka 500 kronor.

OBSERVERA NÄR DU VILL
Nästa problem blir sedan att vi inte alltid kommer att kunna erbjuda observationer genom stora teleskop med lång brännvidd och därför blir en planet sedd på en mobilbild mycket liten medan Månen, däremot, går fram bra.
Ett tips är därför helt enkelt att hänvisa barn och ungdomar som inte kan vara uppe mycket sent alternativt tidigt på morgonen till planetarieapparna. Här kan de tydligt observera Månen, Mars och jätteplaneterna när de önskar.

HJÄLP GÄRNA TILL OCH VISA
Glädjande nog har GAF, vars nationella moderförening är SAAF, Svensk AmatörAstronomisk Förening, nu fler medlemmar än på åtskilliga år. Tyvärr är de utspridda över hela Småland. Lokalt finns färre medlemmar än tidigare år som kan hjälpa till och agera funktionärer vid visningar. Var därför gärna beredd på att själv hjälpa till, visa och berätta om din utrustning och upplevelser av natthimlen.
Gardera er genom att ta med varma kläder inklusive mössa för sommarnätter är kyliga för den som står stilla. Glömt inte solstolarna till augustinatten. De behövs en vilsam spaning efter Perseidmeteorer.

Välkommen!
Av Jörgen Danielsson, ordförande i GAF, Grönhögens Astronomiska Förening

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
1 Maj
Fredag 1 maj 2020 21:00 - 23:30 Trollskogen
23 Maj
Lördag 23 maj 2020 11:00 - 23:00 Station Linné
7 Aug
Fredag 7 aug 2020 20:30 - 22:30 Eketorps Borg

Kontaktinformation

Vandrarhem & Rum

Byxelkroks Gästhem Rum

Avstånd: 6,7 km
Centralt mittemot hamnen i Byxelkrok med utsikt över Kalmarsund och gångavstånd till det mesta. Husdjur får ej medföras
Bed & Breakfast

Solö Wärdshus

Avstånd: 6,8 km
Solö Wärdshus är centralt beläget i Byxelkrok. Dubbelrum, Linne och frukost ingår. Trädgård.
Bed & Breakfast

Byxelkroks Gästhem

Avstånd: 6,7 km
Centralt mittemot hamnen i Byxelkrok med utsikt över Kalmarsund och gångavstånd till det mesta.Husdjur får ej medföras

I närheten av


Kundservice

Ölands Turistbyrå För bokning och personlig service, kontakta oss. +46(0)485- 888 00 [email protected]

Bokningsvillkor

Nordic Travel, Ölands officiella arrangör, ansvarar för bokningen på sidan. Läs mer på Nordic travel
Telefon: +46 (0)411 23 66 02
[email protected]
Bokningsvillkor
Build: 2020-03-31 12:59:26, Host: online3core18, DB: o3.cbguide-5220.cbischannel-231.v1 online3data03.db.citybreak.com:8080, Controller: Event, Action: showdetails