Bli Bi-räddare -ett samtal om bilogisk mångfald
  • Fr. 50

Bli Bi-räddare -ett samtal om bilogisk mångfald

Ca 30% av våra livsmedel är direkt beroende av det vi kallar pollinering, men vildbin som gör en stor del av jobbet är utrotningshotade. Gösta Skoglund berättar om hur man kan göra för att förbättra deras överlevnadschanser.

Frukostmöte i Sandviks Hamn (hos Sandviks Fisk och Hamnkök)

Om föredraget
Våra sädesslag pollineras med vindens hjälp, men många andra produkter behöver insektshjälp. Honungsbiet gör viss nytta, men det är de ca 300 sorterna av vildbin som gör jobbet. Omkring 30 av dem är humlor.
MEN … var tredje vildbi är utrotningshotat. Därför läser vi numera om projekt för att rädda bin. Även fjärilar och blomflugor finns med i dessa försök att minska förlusterna i den biologiska mångfalden. DU kan göra nytta för tex de öländska jordgubbslanden* … Hur då? Jo, bygg en fjärilsrestaurang som ger mat åt dessa värdefulla pollinerare (nektar och pollen).
Gösta Skoglund berättar mer om hur man kan göra. I Linnés hembygd är man mitt uppe i projektet Barn Räddar Bin. Ambitionen är att var tredje förskola (av 183) i Kronobergs län skall inviga egen fjärilsrestaurang den 22 maj 2023. Samma dag redan nu under 2022 invigs kommunala pilotanläggningar i länets kommuner.

Kontakt

Stenhuggarvägen 18 387 70 Sandvik (Löttorp)