DE ÖLÄNDSKA SMAKERNA

Jordbruket och dess produktion har sedan urminnes tider präglat Öland och ölänningarna. De jordbrukare som lever och verkar här, sätter stor stolthet i kvalitet och är ständigt intresserade av utveckling. Olika projekt om förädling pågår och det finns alltid ett stort intresse för att prova nya spännande produkter. Det är inte helt lätt att odla på hela Öland och den steniga jorden och närheten till kalkstensberggrunden sätter ibland bönderna på hårda prov.

På Öland odlas potatis och många andra grönsaker, stora mängder bönor av både traditionella sorter men också nya. Det ökande intresset för grönsaker märks när lantbrukarna satsar på linser och Borlottibönor. I det vilda växer ramslök och bär, och framförallt är Öland känt för sina örter.

Intresset för lokalproducerad mat växer och på Öland hänger producenterna med i trenden. Gårdsbutiker, styckmästare, gårdsmejerier och förädlare tar varsamt hand om råvaror och erbjuder ett brett sortiment av hög kvalitet.

Betesdjuren som knaprar örter från strandängarna och håller landskapet öppet, är en viktig del av jordbrukskulturen på Öland. Örterna hämtar näring ur kalkstensgrunden och potatisen får sin bästa smak ur sandrika jordar i norr. I gårdsbutikerna finns hängmörat kött, lantmjölk, ost, ägg, grönsaker och frukt. Exempel på öländsk matförädling och produktion är bred. Att finna öländsk dryck till maten är inte svårt. Musterier och bryggerier i microformat finns på ön och det odlas till och med druvor för vinproduktion.