Upptäck Ölands unika natur

Öland är solens och vindarnas ö, ett centrum för vindsurfing och kitesurfing. Vår behändigt smala ö gör att man snabbt kan ta sig till den vind som passar bäst. Här får surfarna nytta av det som både fågelskådare och botaniker känt till länge - att det öländska landskapet gett upphov till en helt egen värld. Öland är nämligen mångfaldens ö. En mosaik av naturtyper - lövskogsområden, stränder, strandängar, barrskogar och alvar som tillsammans skapar ett annorlunda och kontrastrikt landskap som i grunden skiljer sig från Sveriges övriga landskap.

Ölands strand hade vi knappt rört, förrän vi märkte, att detta land var helt annorlunda än de andra av Sveriges provinser

Carl von Linné, 1741

Alvarligt talat

Om inte våra jordbrukare på Öland bedrivit boskapsskötsel skulle inte alvaren finnas. Det är genom det fascinerande samspelet mellan människa, djur och en säregen natur som dessa öppna slätter bildats och kunnat bevarats. Alvaren finns både i norr och söder på Öland, där det Stora Alvaret är det mest kända.

En öppen djurpark

Hela området runt Ottenby är som en enda stor öppen djurpark. Vandra försiktigt in i ädellövskogarna och ni kommer mötas av rådjur och hjortar. Ute på de vidsträckta strandängarna och på sandstränderna är fågellivet enormt. En bit utanför kusten ligger sälarna och solar sig på någon sten.

Guidade turer

Alla upplevelser blir större med kunskap. Något som Ölandsguiderna tagit fasta på. Följ med på bussturen "I Skumtimmens spår" eller med buss på "Världsarvsturen" och besök Stora Alvaret, lär dig om de unika växterna, eller välj någon av de många andra guidade turerna som arrangeras året om.

Grunden till allt

Välkommen till en resa 600 miljoner år tillbaka i tiden på Ölands Geopark. Där representerar varje millimeter kalksten 1 000 år. Lär dig om hur Öland uppstod, fascineras över hur kort tid människan vandrat på jorden och se hur Öland är annorlunda i grunden.

Blå Öland

Tillsammans med Jan Mikaelsson och Ann Zetterberg upptäcker vi ett Öland som vi inte ser från bil eller cykel. Under turen som går längs kusten mellan Byxelkrok och Horns Udde, berättar vi om Ölands spännande historia från den tid då ön låg på södra halvklotet fram till våra dagar, och det är en riktigt spännande historia!  Naturligtvis pratar vi om öns unika kalksten med dess tidiga djurliv i form av fossil och om stenens betydelse för ölännningen genom historien. Vid bergtäkten på Horns Udde ser vi spåren efter Gustav Vasas tidiga stenbrytning i ett helt annorlunda och fantasieggande perspektiv.

Böljan den blå - en blick mot land

Ölands långa kust erbjuder fantastiska möjligheter för segling, vindsurfing och kitesurfing. För er som kommer med båt finns många trevliga hamnar att välja mellan där Byxelkrok, Borgholm och Färjestaden erbjuder trevligt "uppe-på-land-liv".

58 meter över havet

Öland är inte känt för sina höga toppar eller djupa dalar, vilket låter som en enkel match för en cykeltur. Men då har ni inte räknat in solen och vindarna. Hur som helst så är en tur på cykel eller till fots en naturskön upplevelse. De stora skillnaderna mellan norr och söder och den vackra Mittlandskogen där emellan inbjuder till nya intryck för varje kilometer. Ta med campingutrustningen eller välj att bo på bed and breakfast eller hotell. Valet är ditt.