Kvinna som kollar i kikare
26 Oct 2021
Natur & friluftsliv

Fågelskådning

Öland är ett mecka för fågelskådning. Vill du uppleva fågelskådningens fulla charm - då är Öland rätt plats för det. 

Beijershamn

I mitten av 1800-talet påbörjades bygget av en två kilometer lång pir som skulle bli en viktig hamn på Ölands västsida. Efter fem års arbete stod hamnen klar, 1858. Det visade sig dock att den var felkonstruerad och den började snabbt att slamma igen. Uppgrundningen innebar problem för sjöfarten och efter 15 år togs Beijershamn helt ur bruk.

Fantastiskt fågelliv

Med tiden började säv och vass att vandra in. Detta skapade med tiden en unik miljö med blandning av strandäng, vass och öppna vattenytor. Tillsammans med den grunda viken och sandreveln blev Beijershamn en av Ölands viktigaste fågellokaler, både under häcknings- och flyttningstid. Från stigen som leder ut mot piren och fågeltornen får man en bra överblick av området och dess fågelliv. Totalt har runt 260 olika fågelarter hittills observerats vid Beijershamn.

För att skydda fåglarna i Beijershamn finns reservats­bestämmelser och fridlysningsregler (genom artskyddsförordningen) som gör det förbjudet att vistas på strandängar, sandreveln och den grunda viken. Förbudet gäller under våren och sommaren då fåglarna lägger ägg och föder upp sina fågelungar och under hösten då de letar mat i området inför en krävande flytt.

Hitta hit

Ölands södra udde

Nere vid Ölands södra udde finns flera praktiska vindskydd där du alltid hittar lä oavsett vart vinden blåser ifrån. Det finns också en filial till Naturbutiken i Stenåsa, Sveriges högsta fyr Långe Jan, restaurangen Fågel Blå, toalett och matsäcksstuga. Vill du fördjupa dig i öländskt fågel- och naturliv eller historia, finns ett Naturum som erbjuder naturvandringar. 

Det spelar egentligen ingen roll när på året du besöker Ölands södra udde. Det finns alltid fågel - och säl - att titta på. Fågeltomt är det möjligen enbart under kalla, bistra vinterdagar, när is och snö täcker udden. En bra strategi för en dags fågelskådande i Ottenbyområdet är att på morgonen starta vid vindskyddet på södra uddens spets. Härifrån har du de bästa förutsättningarna för sträckande sjöfågel, vitfågel och tättingar. På tångbankarna utanför finns dessutom ofta rastande vadare och på vattnet sjöfåglar. Utbytet av arter varierar efter tid på året och det gäller att alltid vara beredd på det oväntade. En sällsynt fågel kan plötsligt dyka upp - hela udden kan invaderas av rastande kungsfåglar eller himlen kan förmörkas av ett lavinsträck av vitkindade gäss. Ottenby fågelstation bedriver sin ringmärkning på udden 15 mars–15 november. I mån av tid försöker alltid stationspersonalen visa upp intressanta, ringmärkta fågelarter vid fågelstationens staket.

Hitta hit

Stora Rör

Från hamnen i Stora Rör har du mycket god överblick över de fåglar som sträcker genom Kalmarsund. Avståndet till Revsudden på fastlandssidan är ca 3 km, ett avstånd som är överskådligt med en bra tubkikare. Lokalen besöks flitigt under sträcktider, så du kommer säkert inte att stå här ensam. I hamnen hittar ni också butik, restauranger samt ett cafe & bageri. 

Vill du uppleva sträcket när det är som bäst, bör du anlända till Stora Rör i tidig gryning. Då är även ljuset som bäst. Är vindarna de rätta - det vill säga nordost på hösten och sydväst på våren - får du inte en lugn stund här. Under våren bjuder sträcket på stora mängder ejdrar och i dessa flockar är det inte omöjligt att hitta någon enstaka praktejder. Ett större vindskydd avsett för sträckfågelskådande finns och erbjuder förstklassig miljö under fågelskådningen. I vindskyddet finns också väl framtagna informationstavlor för fågelintresserad i allmänhet.

Hitta hit

Ölands norra udde

Ölands norra udde med fyren Långe Erik, är en ypperlig lokal under vårens flyttfågelsträck. Från april till slutet av maj är det en av Ölands mest fågelrika platser. Udden är bäst att besöka under våren men även hösten kan bjuda på spännande fågelmöten. Passa på att kombinera turen med att besöka mysiga Byxelkrok där det finns restauranger, charmiga små bodar och ICA-butik. 

Börja din skådning vid parkeringen innan bron över till Fyrön, eller Stora grundet som ön egentligen heter. Härifrån kan du få en bra överblick över området. På våren kan småfåglar ibland komma på bred front söderifrån och samlas i buskagen kring parkeringen - innan de väljer att sträcka norrut. Från bron har du bra koll på rastande fåglar både inåt norra delen av Grankullaviken och norrut över havet. Därefter kan du själv välja att gå ut på fyrön och följa den stig som löper runt hela ön eller gå mot sydväst tillbaka längs Holmvägen en dryg kilometer till parkeringen vid Björnsnabben. Här är bästa platsen för att bevaka sjöfågelsträcket.

Hitta hit

 

För mer information och fågellokaler

besök Birdlife Sverige och Ölands Ornitologiska Förening

bo på naturskön camping med alvaret runt hörnet

Stenåsa stugor & camping                    Ottenby vandrahem & camping                     Sandviks camping

fler ölandstips!